Kurangkan gula dalam badan...

Assalammualaikum...

Entri kesihatan dan kesedaran...

Hehehehe... Korang ada check tahap gula dalam badan korang?? Kalau belum cuba la korang check... Nanti menyesal kalau xcheck..Huhuhu..

Tanpa disedari kita telah makan lebih gula dari had yang ditetapkan...


Pernah tengok x banner ni kat mana2 hospital?? Mesti ada kan... Bila rujuk2... adui..memang terlampau lebih dah... hihihi...

Yang paling buat Mak Usu tersedu, ayah Mak Usu la... Hari tu tiba2 jer beliau xboleh nak jalan... Kaki sakit.. jadi kami pergila bawa pergi klinik luar..

Rupanya2 darah manis dia tinggi... kesian ayah.. Mungkin sebab dia suka sangat minum kopi manis kot... Kan dah kena ceramah oleh Ibu... hahaha.. Satu family ibu ceramah termasuk Mak Usu..

" jagalah kesihatan korang.. korang masih muda..nanti korang sakit masa muda.. kami pun sakit, sapa nak jaga kami...."

Kata2 ibu memang buat Mak Usu sedar dan tersedu seketika...huhu

Tapi seperti yang kita tahu memang kalau dah ada darah manis memang amat berbahaya... Xnak la menyesal di kemudian hari..

Nak jaga kesihatan la pasni... Kena control dan selalu bersenam..Baru hidup sihat...

Jom kita kurangkan gula dalam badan...

Ibu cakap..."sedar 2 3 hari jer...nanti memang xingat lagi dah tu..."hahahhaa... InsyaALLAH xkan lupa.. Tekad nak jaga kesihatan...

Amalkan hidup sihat...

p/s: Takziah kepada keluarga Izwan Pilus yang telah meninggal petang tadi.. Diharap arwahyarham ditempatkan di tempat orang2 yang soleh... Amin..Al-Fatihah...


7 comments:

QasehSuci said...

herm..mmg dah terlebih gula lah...hihih

✿Gucciey Lavender✿ said...

huhu .. masih kawal lagi mau makan manis2 nie .. :]

kis said...

tambahkan manis dalam senyuman (^_^)

dyabunga said...

lepas ni kena kurgkn mkn coklat lh.. sedih2..hehe

Miss Nadya said...

akak mmg kurang minum manis..:)

cian kat ayah kan..

Azekzk said...

bgs entry ni.

:: Cik Nur :: said...

rupanya minuma2 itu byk gula...huhuhu