Berdiri dengan kaki sendiri...

Assalammualakum...

Esok Mak Usu dah mula turun kuliah.. Excited sebenarnya bab nak tau cam mana kan tapi the same tyme perasaan takut melebih 70% la..  Bila dengar2 ceramah hari tu pasal subjek la pasal mcm2 la.. jadi blur plak.. yela lama dah xstudy kan. Nasib jugak ada sesetengah senior sudi tlg..

 Ini lah rumah kedua Mak Usu sekarang,.. UNIMAS adalah IPT yang ke-8 di Malaysia dan antara 200 IPT yang terbaik di ASIA.. itu yang sedikit Mak Usu tahu tentang rumah kedua Mak Usu ni la.. Jadi nak kena usaha lebih la supaya Mak Usu pun boleh jadi yang terbaik..

Apa yang Mak Usu pegang sekarang ialah "Berdiri dengan kaki sendiri"... Sekarang Mak Usu berjauhan dengan keluarga jadi rasanya dah tiba masa untuk Mak Usu untuk tidak bergantung dengan family.. Banyak dah family bantu kita.. Jadi sekarang masa kita untuk membantu diri sendiri.. Jaga kesihatan.. blajar elok2. Jaga solat dan sentiasa berdoa kepadaNYA...

Kita xdapat nak mengahrapkan orang lain sampai bila2.. Di saat mereka tiada mungkin kita akan sesat kerana tidak bersedia.. Seeloknya bersedia lebih awal untuk segala kemungkinan...

Inilah kehidupan realiti sebagai pelajar. Jangan la kita mudah mengalah dan putus asa.. Kita ada masa tersendiri.. Jadi ambil peluang yang ada dan hargainya selalu..

Dan sebenarnya bukan masa belajar ja.. Tapi sebaiknya2 kita berfikiran matang eloklah kita berdiri dengan kaki sendiri.. supaya kita menikmati masa hadapan dengan bahgianya...

Jadi.. Mak Usu akan try buang jauh2 perasan rindu dan sedih kerna berjauhan ngan family tapi xbermakna kita xboleh rindu n sedih.. Maksudnya takut2 nanti rindu n sedh tu buat kita xtentu nak study.. Jadi.. terpaksa buang sifat manja...hihi.. Xboleh homesicks sangat... Sikit boleh la..hihi.. Kena teruskan life sebagai student... Belajar rajin dan Mak Usu akan sentiasa ingat matlamat Mak Usu dtg belajar blk kt UNIMAS...hihi

Dalam apa2 jua yang eloknya "BERDIRI DENGAN KAKI SENDIRI"

Bye..


p/s: Student life ialah perut sentiasa lapa di malam hari... hahahhaa


14 comments:

Yumida said...

ktk ambik kos apa tek mak usu? jg dirik bebait

lurun namzar said...

btul tue.
brdiri di kaki sendiri itu ada byk kebaikannya. :)

Masz Sidek said...

insya-allah mak su.... ktk dpt lakukan..

Rumah Kuning said...

belajar rajin2 mak usu ye.

aReLaN said...

selamat kembali belajar k.all the best.walau di mana pon kita berada,cubalah berdikari dan jangan terlalu mengharapkan orang kan.all the best

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

slmt belajar mak usu;)

Arra Ahmad said...

jangan mengalah cepat sangat terutama baru sj bermula...caiyok...hehe

dyabunga said...

chaiyok3!! u can do it!!hehehe
kalau lapar je mlm2 susah lh nk diet..hehe

L said...

huhu,, tu dia seronok yer nk mula kuliah.. huuu

Jom baca sebentar..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/menyekutukan-allah.html

keeya mustafa said...

gud luck mak usu!

fizafantagirO said...

selamat menempuh kehidupan sbg student Mak Usu . Good Luck 4 u ^_~ .

:: Cik Nur :: said...

betul kata mak usu, kena berdiri di kaki sendiri,.. tapi kalau nak lakukan apa2...kita kena ingat kedua org tua kita dulu.. :)

HOME FRESH BAKERY said...

wow unimas,,, dekat je dengan rumah sy...:)

Rafflesia™ said...

hahaha.. jgn rindu2 family.. jgn tahan lapa mak usu.. hihihi -,-

ohh ye, sebenarnya tadi syieda ade google blog mak usu. xjumpe.. sob2.. @_@ (xingat link) sebab nak ajak joint contest..