HASRULHASSAN.COM - Inilah BlogKu

Assalammualaikum...

Permulaan petang ni Mak Usu nak join Segmen HH untuk blog yang followers 1000 kebawah.. 
 Nak join jugak klik banner kat atas k...

Nama anda dalam blog : Mak Usu
Nama blog anda: Sejuta Rasa Mak Usu
Tagline blog anda: Dicoretkan jari jemari hasil inspirasi diri yang menduga bakal menggegarkan dunia! (tagline ke ni?? hihi)

Ceritakan bila anda mula berblog, mengapa dan kenapa anda berblog. Apakah inspirasi anda untuk berblog?

Mak Usu mula sign up blog xsilap September 2010 tetapi sekadar sign up sahaja kerana terdengar kawan cakap pasal blog.. Yelah.. masa tu rasanya semua nya nak ada.. mcm facebook, friendster or tagged.. Tapi xjalan pun.. 

Bergaul dengan senior masa di Politeknik adalah suatu adat yang amat baik... Jadi dalam masa yang sama Mak Usu berkawan baik dengan seorang senior tersebut.. Xsangka beliau ada blog.. Melihat blog beliau yang sangat cantik dan penerangan beliau terhadap kebaikkan berblog... membuatkan Mak Usu tekad nak active blog Mak Usu balik... Tetapi tiada kemudahan internet menjadi penghalang untuk Mak Usu terus berkarya di blog...

Detik demi detik... Memiliki broadband sendiri adalah perkara yang paling menggembirakan Mak Usu.. Kerana sedia dalam otak dah boleh update blog semula dan layari apa2 jak kita nak kan..
Di saat Oktober 2011 bermula Mak Usu berkarya dalam blog dan mencari kawan2 yang sama berblog.. Alhamdulillah sekarang ada sedikit kemajuan dari dahulu...Yang penting ada kawan blogger yang sudi singgah di blog Mak Usu.. :):)

Berkongsi pengalaman dan cerita-cerita dalam kehidupan adalah sebab mengapa dan kenapa Mak Usu berblog.. Mak Usu berkarya ni berharap Mak Usu dapat bagi manfaat untuk pembaca.. Mungkin sekadar cerita peribadi tetapi Mak Usu usaha untuk letakkan pengajaran didalamnya.. Perkongsian adalah amat penting... Mak Usu memang seorang yang jenis berkawan dan berkongsi..

Jadi selain dari facebook, Mak Usu juga jadikan blog sebagai pentas untuk Mak Usu berkawan dengan blogger dan bertukar idea antara satu sama lain disamping berkongsi pengetahuan yang kita ada.. memang selalu Mak Usu bagitahu perkongsian adalah penting... Dan Mak Usu juga telah letak berblog adalah satu hobi Mak Usu yang paling penting...

Mak Usu hargai setiap pembaca blog Mak Usu.. InsyaALLAh Mak Usu akan perbaiki setiap yang kurang dalam blog Mak Usu... Dan apa yang kita lihat ramai blogger2 yang sudah berjaya sekarang dan entri mereka ulaskan memang terbaik.. Jadi blogger yang terbaik tu la inspirasi Mak Usu dalam dunia blog... Bukan untuk meniru tapi untuk belajar sesuatu dari mereka.. :):) Sehabis jujur dah..hihihi

Terima kasih kepada yang sudi follow blog Mak Usu... dan Terima kasih yang xterhingga untuk HH kerana banyak berkongsi tip2 yang amat berguna pada blogger baru mcm Mak Usu... Thank again!!

Bye..

p/s: Setiap kenangan akan diabadikan selamanya... Yang berlalu pastikan berlalu..yang tiba pastikan hargainya...


Beratnya nak tolak...

Assalmmualaikum...

Ada sapa2 boleh tolong Mak Usu x?? Tolong tolak jer.. berat betul benda ni nak berjalan...Jom...
Jom kita tolak ramai2... Aduh...beratnya....Cepat...
Ok2..bagus semua... dah bergerak satu tapak dah ni.. lagi satu tapak...

Mintak korang tolong tolakkan follower Mak Usu ni..hihihi..Jangan mare.. Liat sangat nak bergerak pergi ke-300..tengok tu dah 299...hihi.. Sapa la blogger bertuah jadi follower ke-300 Mak Usu ek...

Walaupun agak lambat berjalan seperti korang2 seperti tapi atleast ada gerak..hihi..Mak Usu hargai setiap blogger yang sudi singgah kat blog Mak Usu ni...

Jom kawan2...tolong Mak Usu tolak...hihiihh

Oh!! yeahhh~~

Bye...hihihi

p/s: tau la lukisan dan tulisan buruk...siapa la follower bertuah tu ek....



Merindui kerjaya dahulu...

Assalammualaikum...

Dipetang yang agak panas ni Mak Usu tiba2 rajin plak pg kemas2 barang kat dalam kotak yang dah berhabuk kat stor umah Mak Usu.. Kemas punya kemas..Mak Usu terjumpa name tag ni...

Mak Usu jadi rindu plak dengan kerja2 Mak Usu yang lalu.. Mak Usu pernah bekerja di Pusat Latihan Kraftangan Epal sebagai Marketing Executive selama lebih kurang 10 bulan gitu la..

Satu pengalaman yang Mak Usu xkan lupa sampai bila2.. Disitu la stage pertama yang membuatkan Mak Usu yakin dengan diri sendiri.. Bercakap dan berjumpa dengan ramai orang..

Tapi, bila ada masalah yang xboleh dielakkan, family suruh Mak Usu berenti.. Kesian tengok pelajar2 dan rakan2 seperjuangan Mak Usu sedih.. Mak Usu pun akan sentiasa merindui korang2 semua...

Pusat Latihan Kraftangan Epal adalah pusat pembelajaran menjahit dalam semua aspek iaitu baju kurung, perhiasan rumah dan mcm2 lagi la...hihi...

Ni contoh antara benda yang cikgu2 jahit hasilkan sendiri dengan mesin jahit... Cikgu2 jahit tu kawan Mak Usu la.. Mak Usu xpandai jahit..Mak Usu pandai bodek2 orang beli mesin jahit je...hihihih
Mak Usu yang xpernah langsung pegang mesin jahit ni pun, alhamdulillah sekarang dah pandai sikit2 la..hihi..Setakat koyak kecik2 boleh la...hihi..Kalau nak ambik tempahan...oh tidak....hahahaha

Apepon masa bekerja dan belajar adalah berbeza kan...Mak Usu sentiasa rindukan korang kat Pusat Epal Johor... Rindu nak bagi taklimat pasal jahitan kat MakCik2 dan kakak2 yang pandai jahit...hihihi.

Jadi, dalam xkurang 2 minggu lagi Mak Usu dah nak bergelar student balik.. Xsabar pun ada..takut pun ada.. Harap2 semuanya berjalan lancar la....

Bye..

p/s:Nak cari Pop Ice la panas2 mcm ni..huhuhu


Keputusan AJL26 dan Bakal Juara AJL27!

Assalammualaikum..
Semua orang tengah cakap2 pasal AJL26 kan.. Jadi Mak Usu nak join sekali la... hihi.. Amat berpuas hati dengan keputusan AJL malam ni.. Tadi dah fikir dah..mesti yang xdisangka menang.. Tapi Alhamdulillah... Hafiz menang.. Memang tepat...

Tadi senyum sorang2 tengok tweet2 orang pasal AJL... terutamanya Akim.. betul2 dia sokong kawan dia ni Hafiz.. Setiap orang ada kelebihan masing.. Yang Mak Usu suka pasal Hafiz ni.. Suara dia live or dalam CD memang sama.. xda perubahan langsung kan..

Berbaloi gak undi dia habis-habisan masa AF7 hari tu..memang puas hati la ngan bakat dia.. Eleh, mesti korang cakap mestilah Mak Usu sokong orang Sarawak...hahahaha... Mestilah sokong kan lagipun memang dia berbakat..Xsemua orang ada vokal macam dia...hihi

Hari tu ada hafiz bawak Mak usu berduet ngan dia bawak lagu "Hujan Rindu" tapi Mak Usu bz sangt2 hari tu..Tulah terpaksa ajak adira..*bweeeeeeeeeeekk..nak muntah..Mak usu perasan...hihi

Jadi, semangat habis dah ni Mak Usu nak tunjukkan bakat Mak Usu kat korang semua.. Hurm..donlod kat youtube je la dulu...Mabye dengan tajuk "Awan Mikro" hihihi....Dan kemungkinan akan jadi JUARA AJL27...hahaha *sekali lagi perasan dan berangan...

Apepon, Tahniah Hafiz dan juga tahniah kepada semua2 pemenang ek.. tapi tapi suka Yuna bawa lagu penakut tadi..Cantik...

Ok.bye

p/s: kenapa setiap kali dengar lagu 'Salam Terakhir" boleh menangis ek...


Kaya! Kaya! Kaya!

Assalammualaikum...

Setiap orang mahukan kekayaan.. Begitu juga dengan Mak Usu..sentiasa berusaha menjadi seorang yang kaya.. Kata orang kalau ada duit boleh beli segalanya..betul ke?? itu sendiri boleh jawap kan.. hihi

Dimana2 pon kita akan dengar macam2 cara untuk dapatkan kekayaan.. Sampai2 ada yang yang menipu dengan buat skim cepat kaya.. dan macam2 lagi la..

Jadi, cuba anda semua fikirkan sejenak..apakan cara yang paling betul untuk menjadi seorang yang kaya.. Kenapa jutawan boleh jadi jutawan sedangkan kita xboleh?? Sama manusiakan...
Pasti kita sendiri tahu jawapannya.. Begitu juga dengan Mak Usu.. Bercita2 ingin ada perniagaan sendiri nanti walaupun bekerja..

Andai,
Duit Jutaria ni duit betul.. Fuhhh..kaya Mak Usu... 5000 ribu dollar tu... berapa ek sama ngan RM?? ntahla..hahaha

Setiap orang ada cara untuk membelanjakannya.. Tapi ingat, dah kaya harus la bersyukur dan jangan berlagak plak... Setiap rezeki datang daripadaNYA..

Jika ingin kaya, kaya la dalam dua aspek... Kaya duit dan kaya akhlak mahupun budi bahasa...

Kaya dunia xkan dapat membeli kesihatan, xkan dapat beli nyawa dan xkan dapat menjamin untuk mendapat tiket ke syurga...

Dan JANGAN!! kaya dengan duit haram...jangan!

Berusahalah.. Impian pasti akan dijulang dengan usaha yang setimpal...

p/s: 9/10 pintu rezeki adalah daripada perniagaan... (baru selesai main jutaria tapi bankrap...hahahaha)


Jom Join Blogwalking Bersama Sufai.Com

Assalammualaikum...

Permulaan entri hari ni Mak Usu nak join blogwalking bersama Sufai.com yang telah ditag oleh Zamani84.. Thank k.. Jom join ramai!..


Nak join gak klik banner kat atas k.. Syarat2 dia senang ja..
Mak Usu adalah blogger dari Sarawak.. Yang blogger dari Sarawak blh la roger2 Mak Usu.. Weekend free la kalau nak jumpa..kihkihkih...

Banyak kelebihan blogwalking yang Sufai bagitau kat blog beliau.. Setuju!.. Jom tambah kenalan blogger melalui blogwalking ini...

Mangsa tag Mak Usu mestilah kawan2 blogger sporting..jangan marah...hihi.. Yang lain2 pon boleh join k...

Selamat berblogwalking..


Bye...

Sekilas pandang

Assalammualaikum..

Teringat kenangan lalu apabila kawan baik lelaki menjumpai cinta pandang pertamanya tetapi...

Sekilas pandang, cantik sungguh rupanya...
Sekilas pandang, cantik sungguh matanya...
Sekilas pandang, cantik sungguh hidungnya.. mancung
Sekilas pandang, cantik sungguh bibirnya..merah
Sekilas pandang, patut disunting jadi penyeri hidup...
Sekilas pandang, memang tepat pilihan..
Sekilas pandang, senyum memanjang tandanya malu...
Sekilas pandang, detik hati melihatnya senyum riang nampak gigi...
Sekilas pandang, oh!! tidak....

Sekilas pandang, kawan baik Mak Usu yang cabut lari...hahaha

Sekali pandang memang xkan dapat memuaskan hati kita.. Jangan nilai dari luaran..Elok diluar mungkin busuk di dalam.. Nak pilih cantik boleh.. tapi jangan terburu2.. perlahan-lahan..last2 nanti bibir cantik senyum gigi rongak.. Begitu juga dengan hati.. Mungkin diluar baik..di dalam xtahu apa yang hati fikir nak buat.. Jadi buat pilihan yang sesuai dengan diri...

Tapi tapi tapi.. jangan jadi kawan Mak Usu ni plak.. walau gigi rongak pun mana tau hati baik kan.. boleh wat gigi palsu.. Mungkin macam tu kot sestengah lelaki pandang wanita.. hahaha..

Seimbangkan la.. Luar pun cantik, dalam lagi cantik... Mak Usu pun berharap dapat lelaki yang hensem dan soleh.. Xpela gigi rongak.. Zaman kan dah moden.. Buat je gigi palsu... ahhahaa... ;p;p;p;p

Bye

p/s: Sekadar kenangan, bukan mengaibkan sapa2 k...hihi


Jawab Jangan Tak Jawab!

Assalammualaikum...

Selamat petang yer kawan2.. hihi.. Petang baru la Mak Usu nak muncul kan... Sebelum ni Mak Usu asyik cerita pasal renovate je kan.. Kita lupakan dulu.. Ayuh! Mak Usu nak jawap tag dari Dya ni... Seminggu lebih ni tau cari jawapan..haha...Thank k Dya..

Rules and Regulations
1 . You must post this rules in your entry.
2 . Each person must post about themselves in their entry.
3 . Answer the question than tagger set for you in their post. And create eleven new questions for new people you tagged to answer.
4 . You have to choose eleven people to tag link them on the post.
5 . Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER.
6 . NO TAG BACK !
7 . No stuff in tagging section ''YOU ARE TAGGED IF YOU READING THIS''.
8 . " YOU ARE LEGITIMATELY'' -a.k.a REALY , TRUST , WITH ALL HONEST- have tag eleven people.
Jadi first, 11 Tentang Mak Usu:
  1. Mak Usu anak bongsu En.Shafiee dan Pn.Timah.. Bongsu dari 6 orang adik beradik..
  2. Mak Usu amat suka memasak..terutamanya buat kek dan pencuci mulut...
  3. Seorang yang kuat ketawa dan sukasenyum.. Even xkenal, senyum adalah harus... hahaha..Jangan ada orang cakap gila sudah... haha..
  4. Seorang yang suka berkawan dan suka bercakap..hihi..Berkawan biar berjuta2 kan.. Berkapel bia seribu...hahaa..eyh..slh2..bia satu...
  5. Seorang yang suka menyanyi.. Tapi masih xberani nak ikut audition..hahaha..Macam la sedap sangt suara kan...hahaha
  6. Sebelum tidur suka berangan macam2... hahaa.. Berangan nak dapat bf hensem.. haha
  7. Seorang yang suka kumpul macam2 jenis handphone.. 
  8. Lebih suka mengira daripada membaca.. Tapi kalau dah syok membaca xsuka dikacau.. Kalau kacau kena cubit pipi.. *padan muka..hihi...
  9. Peminat tegar cerita atau lagu Hindustan.. hahaa.. kan dah terbongkar rahsia...hihi
  10. Suka benda2 chomel macam kuching dan arnab..Tapi serius! xberani nak dukung... Xtahu kenapa..haha..
  11. Last tentang Mak Usu, nak bagtau korang...Mak Usu "SINGLE AVAILABLE" hahaha... mengada..tu pun nak bgtau kan...hihihi..
 Second, nak jawap soalan dari DYA plak.. Berabis fikir dah tau...hahaa
  1.  Idola korang masa kecik dan sekarang? -Semestinya ayah dan ibu.. Mereka betul2 individu yang bertanggungjawab dan berjaya mendidik anak2 walaupun dalam keadaan susah dan kesempitan...
  2. Kalau di beri wang RM1 juta, korang nak buat apa dengan wang tu? -Banyak tu..huhu.. Fisrt nak ajak ayah dan ibu menunaikan haji.. dan duit selebihnya xdapat nak bayangkan nak buat apa... hahaha....
  3. siapa korang 5 tahun akan datang? - InsyaALLAH menjadi seorang yang berjaya dan ada perniagaan sendiri..Amin...
  4. apa yang korang tak suka bila bw kt blog dya? -Xda apa2 kot.. Mak Usu suka je bw blog Dya ni...
  5. filem kegemaran korang? -Eifeel I'm In Love dan Musjese Dosti Karogi (gitu kot namanya...hihi)
  6. warna kegemaran? -Erkk..xnak bgtau..tunggu tengok blog baru Mak Usu..hihi
  7. sebab minat warna tu? -Sebab lembut dan sedap mata memandang...
  8. handphone yang paling korang sayang? -Nokia 5800..
  9. kalau di beri pilihan untuk melancong secara percuma, negara yang korang perlu pilih korea, italy, indonesia..korang pilih yang mana? -Korea
  10. sebab apa pilih negara tu? -Sebab nak pakai baju sejuk tebal2 masa salji..pastu nak jumpa artis lelaki hensem kat korea..hahahhaa
  11. teka saiz kasut dya..haha - Erm,mabye, 5 or 6 kot...hihiihi
 Thirdly, Soalan-soalan dari Mak Usu
  1. Idola anda dalam dunia blog. Berikan URL
  2. Kawan paling rapat di blog. Berikan URL
  3. Barang yang paling anda sayang. Kenapa
  4. Hobi anda dimasa lapang. Kenapa
  5. Subjek yang paling anda suka disekolah. Kenapa
  6. Perkara yang anda selalu lakukan sebelum tidur.
  7. Dah berpunya ke belum? 
  8. Filem yang berjaya buat anda sedih?
  9. Moto hidup anda
  10. Nak berjumpa dengan Mak Usu x? Nyatakan kenapa.... hahaha
  11. Bagi komen sikit tentang blog Mak Usu...
Xsabar ni nak tahu jawapan2 korang.. Jadi sekarang 11 blogger mangsa tag Mak Usu ialah:
Apix, Ezad, Cik Nur, Eurika, Ieya, Gaman, Eza Boom Boom, Arol Mubin, Rahmah Ram Ram, Cik Sibuk dan Gadis Pelik...

Mak Usu xpaksa k.. Sekadar nak berkenalan.. Kalau korang ringan tulang nak buat..Bagtau Mak Usu k...hihi... :):)

p/s: Semenjak berkedai ni, sibuk plak ramai pelanggan..hihi

Atas permintaan semua...

Assalammualaikum...

Punya penat la Mak Usu hari ni.. Baru je sampai rumah dari menguruskan semua2 ni..[List].. Almaklumam la..Mak Usu nak jadi student balik... hihihi.. Macam xcaya plak Mak Usu ni nak jadi student balik... Memang menakutkan la.. Lagi2 ibu Mak Usu berharap Mak Usu ni akan jadi pelajar cemerlang nnti... hahaha.. Amin...

Rindu Mak Usu ngan blog Mak Usu ni.. Satu hari xbukak buat Mak Usu xtentu arah ja.. hahaa.. Terima kasih la kepada kawan2 blogger yang sudi bagi pandangan tentang blog Mak Usu ni.. Mak Usu hargai sangat2...Kalau xda apa2 hal, Mak Usu akan cuba renovate sikit blog Mak Usu ni...

Dan atas permintaan kawan2 blogger, Mak Usu dah buang da bunga2 yang berguguran tu.. Xdela kita nyanyi lagu 'bunga2 cinta' nnti ek..hihihi.. Jadi, tepuk tangan sikit...

Motif?? La.. tepuk tangan jer...hihihi.. Then lagi satu, Lappy Mak Usu dah kembali pulih dari demamnya... hahaha.. Jadi boleh la update selalu ni kan...*happy happy happy..

Lagi, pasal lagu Mak Usu ni.. nak buang ke x ek??

Dan lagi, (adoi! banyak benar lagi Mak usu ni..) hihi.. Mak Usu ada suprise tok korang.. Mak Usu akan tukar blog ni betul2 guna warna kegemaran Mak Usu.. nak tahu tunggu la.. Ataupun korang nak teka lagi?? Blh la...Tapi nanti baru Mak Usu fikir hadiahnya k...hahahaha..

Nanti blog akan jadi lebih simple tapi best... *berangan..hihi..

Jadi b4 tido Mak Usu nak bw dulu la... Jumpa esok... :):)

Bye

p/s: Bw sambil makan burger telur special..nyum..nyum..nyum... *blurpppp.kenyang (Menang GA QASEH..yeay!)



Mohon kerjasama anda semua!

Assalammualaikum...

Dikesempatan yang ada ni Mak Usu  nak mohon kerjasama blogger semua bagi sedikit pandangan (asyik minta pandangan je kan..huhu) .. Mak Usu tahu blogger semua baik hati kan... hihi..

Niat Mak Usu nak renovate blog Mak Usu ni.. Tapi xda idea nak wat cam ne.. Yelah, konfom korang2 dah bosan tengok blog Mak Usu ni.. xda perubahan langsung..huhuhu.. Nak jugak tahu apa yang Mak Usu kena tambah apa yang Mak Usu kena buang.. Blogger yang lain mesti berpengalaman kan..

Mungkin dengan ada sedikit perubahan baru ada yang sudi follow blog Mak Usu kan..hihi..Share2 jugak la ngan Mak Usu.. Dan jugak kalau ada yang sudi nak tukar rss@feed/bloglist dgn Mak Usu..sila bagi url k..

Sekali nanti nak renovate terus la.. Pandangan anda amat Mak Usu hargai.. Terima Kasih..

Bye..


Wordless Wednesday #7 Budak Comel

Assalammualaikum...

Saya budak sihat.. Saya sangat comel.. Nama saya Fihizah Nifizie.. Umur saya 9 tahun..

Hobi saya adalah Makan, makan dan makan... :):) Suatu hari nanti saya nak jadi pemilik restoran sebab saya suka makan..hihi
Selamat Berkenalan ^.^

p/s: Antara anak saudara Mak Usu yang paling chomel... hihi



BLOG AKU LAGI BEST DARI BLOG BEN ASHAARI kerana

Assalammualaikum..
AMARAN!

Entri ini mungkin agak keterlaluan dan meloyakan.. Sediakan plastik muntah anda ataupun terus ke tandas..Amaran sudah diberikan.. Siap sediakan diri anda dan baca sampai habis..hihihi

Segmen berani mati: BLOG MAK USU LAGI BEST DARI BLOG BEN ASHAARI kerana...

1. Header dengan Bunga Mawar Merah, Menu tab yang ringkas dan Background yang cantik.. Pernah yang cakap.. kalau ada bau memang blog Mak Usu ni bau wangi dengan bau bunga...

2. Seorang pencinta doodle.. Diletak paling bawah blog.. Pemberian pertama dari Apit kerana bertuah masa ikut segmen beliau... Doodle chomel macam empunya blog.. hahaha..

3. Ada shout box untuk yang berkunjung tinggalkan link.. Boleh lawat balik.. Simple dan penting untuk blog ini.. Sentiasa akan balas kunjungan..Kerana pengunjung blog adalah penting...

4. Selain ada menyediakan ruangan resepi, galeri dan rahsia.. Di blog Mak Usu ada Kamus Sarawak.. Dimana pengunjung boleh belajar bahasa Sarawak dengan Mak Usu.. Boleh digunakan untuk masa hadapan.. Mana tau nanti datang Sarawak senang nak berkomunikasi... :):)

5. Pelbagai jenis cerita yang dikarang kan dalam setiap entri.. Lebih kepada personal story la.. Tapi akan diulas dengan menarik dengan harapan pembaca dapat faedah... Sentiasa mencari idea dan belajar dari entri yang sebelumnya..

6. Pembaca yang datang berkunjung ke blog Mak Usu telah disajikan lagu yang amat best.."Tentang Kita".. Sekaligus menenangkan diri kita kan?? hihihi

Yang seterusnya anda kunjung sendiri dan kaji di blog Mak Usu k..

Entri mungkin agak perasan dan bangga dengan blog tapi Amaran sudah diberikan awal entri tadi... Hahaa...


Bye..

p/s Sekali skala nak juga rasa blog lagi best dari Abg Ben...*sambil senyum xnampak gigi..

(Baru habis buat entri tapi segmen tutup kol 8 plak.. apepon publish jugak k... :):))

Berita Sedih Vs Berita Gembira

Assalammualaikum...

Sekarang nak bagi tau berita sedih ke berita gembira dulu?? Mak Usu rasa better sedih dulu kan pastu kita boleh ubat hati kita dengan berita gembira...huhuhu



Mak Usu buat entri ni nak mengabarkan berita sedih.. Sesungguhnya.. "Dia" yang Mak Usu sayang jatuh sakit untuk kali 3.. Terpaksa masuk ICU... Korang semua doakan "Dia" cepat sembuh k... Tanpa "Dia".. Mungkin tiada juga Mak Usu di dunia blog ni... Mungkin inilah dugaan seorang blogger... Mungkin Mak Usu semua xbertemu jodoh dengan korang2 semua... "Dia" banyak berjasa dengan Mak Usu...

Rasa hati sedih sangat2... Tapi mengenangkan "Dia".. Mak Usu kena kuat... kena jaga dia baik2... Tapi kalau xdapat juga terpaksa Mak Usu cari penggantinya...

Mungkin selepas ni Mak Usu akan jarang online...Online boleh la tapi jarang2 kot...bab "Dia" xda kan.. Kena buat muka kesian la ngan kakak..Baru dapat online... Tapi boleh juga tu online nanti.. Jangan risau k.. Takut2 nanti xda plak orang jenguk blog Mak Usu kalau xda entri..hihihihi... Jadi..korang pun sokong la Mak Usu k...

"Dia" adalah laptop Mak Usu....huuuuu... Rosak kena main2 oleh anak saudara Mak Usu...Bab Mak Usu baru sampai rumah dari Sibu...pergi beraya...hahaha... Sedih sangat2 laptop xboleh on...huhu... Mak Usu xnak jauh ngan blog.. Apepon lama lagi nak g Sibu nak repair...huuhuh... Xper2 Mak Usu try online k...hihih

Dan berita gembiranya... Hari ni pergi beraya umah Orang Cina.. First tyme ni jalan2 g umah Cina kat Sibu.. Happy sangat2..tula sampai dapat berita sedih kot...huuhuhuh... Memang penat la.. Tapi yang tetap dihati buah limau...Siap tapau lagi... Tapi apa yang xsangka dan rezeki Mak Usu hari hanyak gambar yang menceritakan.. Jangan jeles k.. walaupun xbanyak..hahha..Almaklumla...belum kahwin kan...hahahaha


#dapat RM7

Korang ada?? Xdakan?? hahaha...Jangan jeles k... Hahaha.. Jadi macam mana dengan korang hari ni?? Beraya ke duduk umah jek?? hihi

Apepon doakan laptop Mak Usu cepat sembuh k.. Ibu dah serik dah nak repair..huhuuh.. Kena buat baik n puji2 la... hahaa.. Doakan Mak Usu dapat pujuk k...hihihihi..

Walaupun perasaan agak sedih..tapi mulut dari tadi asyik makan limau jer.. Macam rumah Mak Usu plak sambut raya Cina.. terlampau banyak limau... Korang nak limau ker?? Jom la beraya umah Mak Usu... hahaha... 

K la.. Mak Usu rehatkan diri dulu k... Bye

p/s: Xdapat nak tengok cerita korea online malam ni...huhuhu...sedih2...


Tolong jangan curang!

Assalammualaikum...
 

Nah...ada tengok gambar tu?? Plzzz la jangan curang...hahaha.. Cerita ni memang Mak Usu xtahan dari tadi.. Perkara ni berlaku depan mata Mak Usu tau...Selalu kita dengar je kan.. Tapi kali ni Mak Usu tengok betul2 mcm mana isteri curang.. Tapi xtau la suami dia tahu ke...hahahha

Malam ni, orang tukang buat tempat letak kereta umah Mak Usu datang umah nak sukat tempat... Jadi dia datang dengan isteri dengan anak dia sekali.. Kenal juga la dengan kakak tu...

Dari awal dia masuk rumah sampai dia duduk minum...dia asyik msg jer... sampai akak Mak Usu tegur 'ntah msg sapa ntah" terus kakak ni senyum2 jer... hahahahha

Tiba2 kakak tu cakap kat Mak Usu... "tengok ni" Dia boleh plak tunjukkan gambar lelaki skandal tu dengan Mak Usu... hahahaha... Pakai cermin mata hitam berdiri tepi kereta... hahahaa.. Naik darah Mak Usu tengok gambar lelaki lain.. nak tanya kita ni muda.. mcm xelok plak...huhuhu..

2 3 minit macam tu... Kakak tu tiba2 bangun terus berlari2 pergi dapur rumah Mak Usu... Jadi kami hairan la.. Ingat kenapa..rupanya2 lelaki tu call... haiya...xboleh tahan.. Dia boleh plak berskandal sedangkan suami dia tengah bincang2 dengan ayah tentang kerja nak cari rezeki... huhu.. Memang dasyat la kakak ni...

Yang plg heran dia xmalu langsung pun dgn family Mak Usu...Mak Usu harap la kakak tu sedar awal daripada menyesal nanti.. Suami dengan anak dia elok jer.. Anak dia nak duduk ngan dia pon dia xnak..

Malam ni Mam Usu tengok jer perangai dia.. Banyak kes macam ni kan.. Tapi ni betul2 Mak Usu cam xpercaya..Mana x nya tengok depan2 mata... aduh..hahahaha... Apepon janji kakak tu bahgia la...

Harap ada orang yang boleh sedarkan akak ni.. Manatau lelaki tu tipu je kan.. Macam mana ek kalau tiba2 lelaki tu call tyme suami kakak tu ada sebelah??

Mesti macam2 cara kakak ni kan?? paling2 off hp ataupun pg tukar nama dengan nama perempuan..hahaha
Erk..Macam berpengalaman jer Mak Usu ni...hahaha.. Jangan fikir Mak Usu plak...hahahhaa

Macam2 sikap manusia sekarang kan.. Apepon yang penting jaga diri sendiri... Setialah..baru keluarga bahgia... :)... Mak Usu bukan mengaibkan sapa2 k...sekadar perceritaan...hihi..

Bye...

p/s: Ayah xbg kelua tengok org main bunga api... So. pg belasah buah limau jer... hehhehe


QASEHSUCI : SPECIAL GIVEAWAY

Assalammualaikum...
Permulaan hari minggu yang indah ni.. Mak Usu ternampak satu GA kawan blogger yang tutup xlama lagi... Hihi.. Sebelum mmg xperasan.. Jadi sekarang ni Mak Usu nak join Special GA QasehSuci... Salah seorang kawan blogger baru Mak Usu jugak.. Jom join ramai2... hadiah pun menarik dan syarat2 senang ja.. Nak join gak klik je kat atas k.. tarikh tutup hari ni.. Tapi kalau xsampai 5 penyertaan mungkin tarikh dilanjutkan.. Jom.. Mana tau bertuah kan...hihihi...

Apa yang special GA QasehSuci ni...Dia nak kita kongsikan kenangan manis masa kita kanak-kanak... Hahaha.. Mak Usu banyak ni kenangan manis.. Zaman kanak2 la yang paling menggembirakan..Pasal kita xpernah nak fikir apa2 kan.. Happy jer...Tapi yang xdapat dilupakan, xsilap masa darjah 5 (kanak2 lagi ke?? hahaa) tyme nak sambut hari jadi Mak Usu... ibu cakap jemput la kawan2 yang rapat... Tanpa disedari Mak Usu cakap je kat semua orang Mak Usu nak sambut befday dengan sekian hari dan masa ni...

Sekali tiba majilis yang ditunggu... Penuh satu rumah.. Macam nak majlis kahwin plak... Tak dijangka... fuhhhhh...ramai yang datang.. hahahaha.. Nasib makanan cukup.. Memang xdapat dilupakan la... Mak Usu dapat banyak sangat hadiah... happy la...Rasanya tu la first befday Mak Usu yang besar-besaran... hihi..
Then, lagi satu perkara yang xboleh nak lupa... "Abg pengawas darjah 6 yang diminat2 pun datang".. Siap bagi hadiah lagi... hihi... kecik2 pun dah gatal kan... hahha... Dia bagi buku cerita English.. tapi sekrang ntah mana la letak...hihi...

Tula antara yang Mak Usu xleh nak lupa... hihi... Nak je rasanya jadi kanak2 balik.. Xla tension sangat... hahaha.. Tyme kanak-kanak pernah jadi ketua darjah tapi terlupa bawa kunci kelas.. Terus sembunyi belakang tandas takut cikgu marah..hahaha... Juara lontar peluru, Tempt-3 pertandingan tilawah...pengawas.. suka kejar cikgu lelaki hensem...hahaha...bweeekk...;p;p;p

Xnak la cita lagi..Banyak sangat... hahahaha...Mak Usu kalau nak bercerita memang xpandai nak berhenti.. ahhaa... Ok...Jom kongsi2 cerita korang plak.. Nak juga dengar cite2 korang...

Jadi mangsa tag Mak Usu, seperti biasa dya, kis, ira, cik nur dan masz... Nak tau la kenangan manis korang tyme kanak2...hihi.jangan marah...

Bye...

p/s: Thank QasehSuci.. GA Best!


Alamak! Salah picit.....

Assalammualaikum...

Fuuh...lama dah Mak Usu xupdate blog.. hahaha.. Padahal baru ptg tadi buat entri.. Hilang ingatan dah kot... Yelah..bosan sangat malam minggu ni.. Xda buat apa2 kan.. Nak kelua pun xtahu arah tuju... Nak balik kampung memang dah kat kampung ni... hihihihi.. Jadi relaxkn jela ngan blog kan...

Korang ada nampak x perubahan kat doodle Mak Usu ni...hahaha...makin chomel kan... (padahal makin teruk kot upanya...)hihii..Niat dihati nk la sangat buat doodle cam Apit.. tapi tgh usahakan la ni... haa.berangan...

Chopp! tapi Mak Usu bukan nak cita pasal doodle kat atas tu... tapi nak cita pasal masa Mak usu mandi tadi... Mak Usu tersalah picit... Urmm... picit aper?? hihihihi...

Tengah syok2 mandi, siap nyanyi2 lagi...bajet retis kan... hihihi... Masa nak bersyampu "kenapa syampu ni xberbuih?..letak dah banyak dah ni... huhuhu"

Jadi..mls la nak kisah...mungkin malam ni syampu tu xnak berbuih kot... Last2 Mak Usu picit la sampai abis.. xjuga da buih...Xpela kan... Syampu dh xnak berbuih nak wat camne...

Pas kena bilas... adui..Mak Usu lupa nak cuci muka... "eyh..knp pencuci muka ni tiba2 blh abis?" 

Alamak!!!!!! Salah picit...  Syampu dengan pencuci muka... Patutla xberbuih... Alahai... Habis pencuci muka Mak Usu... Tula berangan nak jadi penyanyi masa mandi..kan dan salah picit..huhuhuhu.

Harap2 rambut xda apa2 la kan.. Tkt2 nnti bagi kesan plak.. Cepat2 Mak Usu pg cuci dengan syampu balik...

Hohohoho.. Kenapa la langsung xperasan ek... Serius! betul2 xdapat nak bezakan tadi... huhu.. Pasni ni putih la rambut Mak Usu dengan cuci dengan pencuci muka... Mahal plak tuh...hahahaha... *Padan muka Mak Usu kan... hahahhaa...

Apepon angan2 nak jadi penyanyi kena diteruskan.. tapi bukan dalam bilik mandi tapi dipentas juara...haaaaaaaaa!!! Chewwwahhh..Ayat xblh blah...hahaha

So, hati2 la ketika mandi..takut2 salah picit.. Mak Usu tau...korang pun pernah kan?? Jangan nak tipu... hahaha...

Bye...Selamat bercuti...

p/s: Jeles kot dengar suara Mak usu merdu...hahahaha


Jom tilik tahun anda!

Assalammualaikum.....

Hahahaha... ada tengok tajuk entri Mak Usu tu?? hahaha... xboleh tahan kan?? Mak Usu cuma nak share kat korang... Sempena Tahun Baru Cina 2012 ni.. Mari la kita tengok apa tahun kita dalam kelendar cina.. Kalau ekot tahun 2012 adalah tahun Naga Air.. Jadi masing2 tahun ada kelebihannya.. Kalo macam 1989?? Tahun ape ek... Jom kita tengok...

Dah tahu tahun masing2?? Mak Usu punya tahun ULAR... hahaha.. Sekarang kita tengok plak sifat positif dan negatif setiap tahun...

Tikus
+  terus terang, berdisiplin, sistematik, cermat, berkarisma, rajin, menawan, petah, suka bergaul, pintar
-  bermanipulasi, kejam, suka memerintah, tegar, mementingkan diri, degil, kritis, bercita-cita terlalu tinggi, tidak berhati perut, tidak bertoleransi, licik

Lembu
+ boleh diharapkan, tenteram, berperaturan, sabar, rajin, bercita-cita, konvensional, tenang, sopan, lojik, tegas, kuat
- degil, berfikiran sempit, materialistik, tegar, suka mendesak

Harimau
+ sukar diduga, suka melawan, berwarna-warni, sangat berkuasa, berkobar-kobar, berani, mengikut gerak hati, penuh bersemangat, merangsang, ikhlas, pengasih, berperikemanusiaan, murah hati
- mudah gelisah, semberono, tidak sabar, cepat berang, degil, mementingkan diri

Arnab
+ baik budi, baik hati, peka, lemah lembut, ramah, berbudi bahasa, berat mulut, berwaspada, berjiwa seni, teliti, manis, yakin pada diri sendiri, panjang akal, belas kasihan, fleksibel
-  ada angin, menyendiri, cetek pemikiran, suka mengurut nafsu, oportunis, pemalas

Naga
+baik hati, penuh bersemangat, kuat, yakin pada diri sendiri, megah, terus terang, penuh hasrat, bersemangat, berapi-api, berkobar-kobar, tegas, perintis, bercita-cita, murah hati, setia
-  sombong, zalim, suka mendesak, eksentrik, dogmatik, suka menguasai orang lain, terburu-buru, kasar

Ular 
+ berfikir panjang, bijaksana, mistik, lemah lembut, lemah lembut, sensual, kreatif, cermat, pintar, bercita-cita, berbudi bahasa, berwaspada, bertanggungjawab, tenteram, kuat, setia, tekad
-  penyendiri, komunikasi teruk, cemburu, hedonis, ragu diri, sentiasa menaruh kesangsian terhadap orang lain, pendusta

Kuda
+ periang, popular, tajam akal, bertukar-tukar, biasa dan berterus terang, perseptif, suka bercakap, lincah, cerdas, kuat daya penariknya, cerdik, panjang akal, fleksibel, berfikiran terbuka
-  tidak tetap hati, cemas, biadab, mudah terpedaya, degil, kurang stabil, kurang tabah

Kambing
+  salih, ikhlas, bersimpati, lemah lembut, pemalu, berjiwa seni, kreatif, lembut, belas kasihan, bertimbang rasa, keibuan, tekad, mencintai kedamaian, murah hati, mencari perlindungan
-  ada angin, tidak tegas, terlalu pasif, perisau, pesimis, mudah tersinggung, suka merungut

Monyet
+ pencipta, pendorong, suka mengimprovisasi, tajam akal, suka ingin tahu, fleksibel, inovatif, penyelesai masalah, yakin pada diri sendiri, suka bergaul, sopan, menimbulkan rasa hormat, suka bersaing, objektif, faktual, intelektual
-  egoistik, angkuh, mementingkan diri, licik, iri hati, mudah sangsi

Ayam
+ tajam, kemas, cermat, terurus, yakin pada diri sendiri, tegas, konservatif, kritis, mementingkan kesempurnaan, berjaga-jaga, bersemangat, praktis, saintifik, bertanggungjawab
-  terlalu fanatik dan kritis, bagaikan pendakwah, egoistik, kasar, terlalu yakin akan pendapatnya

Anjing
+ jujur, cerdik, terus-terang, setia, penegak keadilan, menarik, ramah, tidak menunjuk-nunjuk, suka bergaul, berfikiran terbuka, idealistik, moralistik, praktis, pengasih, gigih
-  sinis, pemalas, dingin, judgmental, pesimis, perisau, degil, suka bergaduh

Khinzir
+ jujur, sederhana, gagah berani, tegap, suka bergaul, mencintai kedamaian, sabar, setia, rajin, mudah percaya, ikhlas, tenteram, bertimbang rasa, prihatin, berkobar-kobar, cerdik
-  naif, terlalu bergantung kepada orang lain, suka mengurut nafsu, mudah terpedaya, fatalistik, materialistik

Ape macam?? hahahaha... Betul atau x diri sendiri yang tahu kan... Kadang2 tilik orang cina ni betul gak... Tengok tu kat Ular..komunikasi teruk?? hahaha..memang la tu kot... tapi tapi tapi Mak Usu bukan kuat cemburu... hahahaha..

Nak baca lebih lanjt search jer kat wikipedia k... hihihi...

Syok kena cakap lemah lembut, bijaksana dan berbudi bahasa...hahahah.. *perasan...

Bye

p/s: Taip entri sambil makan limau.. manis!...erk.. manis lagi...hihihi...


Segmen | Hobi Saya: Blogwalking+Follow

Assalammualaikum...


Permulaan hari ni... Mak Usu nak join segmen kat atas ni... Terima kasih kat DyaBunga dan Cik Nur kerana sudi tag Mak Usu.. Sebenarnya baru jer buka blog tadi terus tengok Dya dan Cik Nur tag...hihi...

Syarat2 dia senang jer... *Win win situation.. hehe.. Korang nak join korang klik je banner yang comel kat atas ni k...

Tarikh tutup : 23/1/2012 at 11.59 pm...

Boleh tambah lagi kawan2 blogger k...

Untuk Cik Mimie Michiko, Selamat berkenalan k.. :):)

Jadi Mak Usu tag : GuccieyLavendar dan Masz Sidek....

Bye...

Kurangkan gula dalam badan...

Assalammualaikum...

Entri kesihatan dan kesedaran...

Hehehehe... Korang ada check tahap gula dalam badan korang?? Kalau belum cuba la korang check... Nanti menyesal kalau xcheck..Huhuhu..

Tanpa disedari kita telah makan lebih gula dari had yang ditetapkan...


Pernah tengok x banner ni kat mana2 hospital?? Mesti ada kan... Bila rujuk2... adui..memang terlampau lebih dah... hihihi...

Yang paling buat Mak Usu tersedu, ayah Mak Usu la... Hari tu tiba2 jer beliau xboleh nak jalan... Kaki sakit.. jadi kami pergila bawa pergi klinik luar..

Rupanya2 darah manis dia tinggi... kesian ayah.. Mungkin sebab dia suka sangat minum kopi manis kot... Kan dah kena ceramah oleh Ibu... hahaha.. Satu family ibu ceramah termasuk Mak Usu..

" jagalah kesihatan korang.. korang masih muda..nanti korang sakit masa muda.. kami pun sakit, sapa nak jaga kami...."

Kata2 ibu memang buat Mak Usu sedar dan tersedu seketika...huhu

Tapi seperti yang kita tahu memang kalau dah ada darah manis memang amat berbahaya... Xnak la menyesal di kemudian hari..

Nak jaga kesihatan la pasni... Kena control dan selalu bersenam..Baru hidup sihat...

Jom kita kurangkan gula dalam badan...

Ibu cakap..."sedar 2 3 hari jer...nanti memang xingat lagi dah tu..."hahahhaa... InsyaALLAH xkan lupa.. Tekad nak jaga kesihatan...

Amalkan hidup sihat...

p/s: Takziah kepada keluarga Izwan Pilus yang telah meninggal petang tadi.. Diharap arwahyarham ditempatkan di tempat orang2 yang soleh... Amin..Al-Fatihah...


Terkena batang hidung sendiri :)

Assalammualaikum...

Sekadar perkongsian di penghulu segala hari :)...

Anak : Ayah..kenapa adik selalu tengok orang lelaki pergi masjid ramai2 tiap2 hari jumaat??

Ayah: Mereka solat jumaat dik.. Wajib untuk orang lelaki...

Anak: Yeke? Solat jumaat tu pun solat wajib 5 waktu ker?

Ayah: Bukan.. Solat 5 waktu memang Subuh, Zohor, Asar, Magrib dan Isyak..Itu wajib untuk lelaki mahupun perempuan..... Solat jumaat ni wajib untuk lelaki sahaja..Perempuan xwajib..

Anak: Oh, pttla xda nampak perempuan.. Tu la ibu pun xpergi kan...

Ayah: a'a..nanti dah besar adik pergila solat 5 waktu disamping tu solat jumaat jugak.. Dapat pahala...

Anak: Mesti la adik solat.. Tapi kenapa ayah xpergi pun? Cakap wajib untuk lelaki??

Ayah: .................................................................( *kantoi..adehh!)

Anak: Pergila ayah..nanti kita dapat pahala sama2... :):)

_____________________________________________________

Hehehehe....Selalu kita dengar, melentur buluh biar dari rebung nya... Jadi, mendidik anak2 dari kecil amatlah baik sekali... Pastikan kita buat dulu, baru anak kita akan buat...Jangan sampai anak2 ikut sikap kita...

Yang pastinya, kemana tumpahnya kuah kalau xke nasi...hihihi

Mari sesama diri sendiri kita beringat dan beramal.. :)  Semoga sama2 mendapat kebahgiaan di dunia dan di akhirat.. :):)

Bye...



"Dulu musuh sekarang kawan"

Assalammualaikum...
Contoh:

Situasi 1 (terserempak kat shopping mall)

A: Hai...lama xjumpa... (benci la tengok muka dia ni)

B: Yelah... buat apa sekarang? (eleh...boleh plak jumpa dia ni)

A: Xda wat apa.. Saja ja jalan2 tengok barang... ( Sibuk je nak tanya)

B: yeke? samala.. jom kita minum sama2..lama dah xborak2 kan... ( jangan nak perasan..aku baik bab bf ko hemsem..manatau lekat ngan aku...)

A: Boleh2..jom la... (pura2 baik..nak mengorat bf aku la tu)

Situasi 2 ( konon2 Kat KFC)

B: Lama dah kita xmakan sama2 kan...kat sekolah rapat je kita... ( aku xkan maafkan kau)

A: Yelah kan... Pg sekolah sama2.. makan pun sama2.. ( aku buat baik dengan bf aku jer)

B: A'a dekat 4 tahun dah kita xjumpa.. (Memang seumur hidup xjumpa pun xpa)

A: Betul tu... (Banyak cakap plak...nanti nak ambik bf aku..huhuhu)

BF A: Eyh..cakap lama dah kenal.. tapi muka masing2 cam xpuas hati ja... Xbaik tau bergaduh...

Hahahaha....Kalo macam ni kan memang la bagus dah berbaik tapi dalam hati masih berdendam... huhuhu...

Seperti cerita dongeng di atas, Mak Usu nak ucapkan terima kasih kepada blogger yang bagi pandangan kat [ENTRI INI]..

Sesungguhnya ikhlas la maafkan musuh2 korang... Mungkin kesilapan diorang memang xboleh nak dimaafkan.. Tapi kena juga cuba untuk maafkannya... Sesungguhnya kita baik dengan orang semestinya.. Tapi jahat dengan orang kena dijauhi...

Walaupun mulut kata maaf tapi hati kata tidak, kita juga tetap sama seperti orang jahat...
Hadis al-Bukhari dari Abu Musa al-Asy'ari, bermaksud:
“Diumpamakan rakan yang soleh dan rakan yang jahat ialah seperti (berkawan) dengan penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan anda, sama ada anda membelinya atau hanya mendapat bau harumannya. Tukang besi pula boleh menyebabkan rumah anda atau baju anda terbakar, atau mendapat bau busuk.”
Untuk hindari ini berlaku pilih la kawan yang betul... huhuhu...

Tapi kena tetap berhati2.. rambut sama hitam, hati lain2.. Yang baik kita ikut yang xbaik jangan...

Tapi.. kes Mak Usu ni..baru 3 hari kawan dah buat hal balik.. Mcm mana tu ar?? Sabar jer la...huhu... Dasyat la manusia sekarang...

Bye...



"SAYA MAHU DI REVIEW"

Assalammualaikum...


Jom join ramai2.. :):) Klik je banner kat atas k....

Seorang rakan blogger yang baru Mak Usu kenal juga.. hihi... Nak juga kena review beliau... Boleh tambah kawan2 sesama blooger nanti kan?? hehehe...Blog Cerita Biasa memang santai.... *thum up....

Sekarang ada pertandingan tau untuk followers beliau.. Nak tahu [KLIK SINI]

Ok.. Bubye...


Spontan Khamis - Tempahan Doodle

Assalammualaikum...

Hahahahahahahahahaha... Plz jangan gelak! .. Nak tempah doodle pm Mak Usu kat email k... hahahaha...Mak Usu tahu...chomel kan?? Mesti korang jeles... hahahaha... *perasan...

Jangan malu2.. Murah jer...haha..gurau jerla.. ada ke nk buat doodle mcm ni untuk org lain..mampus kena mrh...hahaha.. :):)

p/s: Buah cempedak diluar pagar, ambil galah tolong jolokkan, saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjjukkan... hahahahhahaha



Blogger bertuah!

Assalammualaikum....
 
Dah pukul 3 dah.. Baru Mak Usu nak muncul... hahahha... ;p;p;p.. Sorry2.. Baru ja lapang sikit ni...

Terima kasih banyak2 kepada kawan2 blogger yang teka semalam..hahaha.. [Jom teka 2]

Jujur! Mak Usu semalam xda idea langsung nk update blog.. Nanti kalu update takut2 bahasa xboleh blah.. hahaha.. Jadi bagus Mak Usu buat teka teki kan... hehehe... Nak juga dengar jawapan dari korang...

Sampai2 Mak Usu gelak sorang2...hihi... Jadi apa pandangan pertama korang nampak gambar kat atas??

Pilihan jawapan yang Mak Uus bagi pun xboleh blah kan?? Hahhaa.. saja nak bagi meriah hari rabu kan... hehehe...

Jadi...jawapannya... Motif utama Mak Usu tunjukkan pic ni...

A: Pelbagai jenis hp - Pilihan ni adalah motif terakhir Mak Usu nak bagtau...hihi
B: 7 biji hp - Ni pun bukan pilihan pertama
C: Mak Usu nak tunjuk banyak hp la tu.. - hahahhaa... ni pun bukan motif Mak Usu tau...haha
D: Ramai skandal ni banyak hp... - hahahaa.. Jahat la korang kalau pilih jawapan ni... Mak Usu single lagi la...hahaha.... 
E: Hp family Mak Usu la tu... - Tu semua hp Mak Usu
F: Semua hp rosak - Semua hp tu boleh pakai lagi...
G: Hp koleksi Mak Usu - A'a.. ni la motif nye.. Mak Usu nak bgtau korang hobi Mak Usu suka buat koleksi hp... hehehhe...Semua ok2 lagi tau...hihi
H : Untuk jual kot - Sayang tau nak jual...hihi
I : Setengah ok setengah rosak... - Semuanya elok lagi...hehehehe

Hahahahhaa... Jadi jawapannya adalah G... so sapa pilih G?? angkat tangan... hihihi...Jadi tahniah untuk blogger Penjual Raflesia dan Cik Nur... Jawapan anda tepat...

Dan pihak juri telah menetapkan Penjual Reflesia pemenang utama (Topup Rm10) dan Cik Nur (Topup RM5) bab Cik Nur jawap lambat dari masa yang ditetapkan...hehehhe...

Mak Usu bukan nak menunjuk2 tau ...Tapi Mak Usu nak share kat korang hobi Mak Usu yang agak pelik.. Mak Usu memang suka simpan hp.. Padahal yang dipakai cuma 2 jer.. Semua masih elok2 tau... Korang ada ke hobi sama cam Mak Usu??

Nak jual balik sayangla.. hehehe...Maaf k kalau ada yang xsuka dengan entri teka teki Mak Usu k.. Sekadar nak meriahkan keadaan.. hihi..

Ok2..yang menang tu..blh x send email anda atau senang lagi bagi no hp kat email Mak Usu : fieyzilah89@yahoo.. supaya senang Mak Usu nak topup k...

Bye...



Wordless Wednesday #6: Jom teka! #2

Assalammualaikum...

Apa pandangan pertama anda bila melihat gambar ini?


A : Pelbagai jenis hp...
B: 7 biji hp...
C: Mak Usu nak tunjuk banyak hp la tu...huhuhu
D: Ramai skandal ni banyak hp...
E: Hp family Mak Usu la tu...
F: Semua hp rosak tu...
G: Hp koleksi Mak Usu...
H: Untuk jual kot...
I: Setengah ok setengah rosak..

Cuba anda teka.. Antara banyak-banyak pilihan jawapan apa pilihan yang pertama Mak Usu nak tunjukkan gambar ni.. Maksud nya motif utama Mak Usu nak tunjukkan gambarr ni kat korang... Satu pilihan ja... Korang letak je kat ruang komen..Jawapan paling tepat nanti Mak Usu topupkan korang RM10 (seorang yang bertuah jer) dan RM5 (seorang yang bertuah jugak..)

Kalau lebih dari 1 tekaan..terpaksa la Mak Usu guna random.org.. :)

Jom bagi meriah sikit...hihihihi...

Xda penyertaan Mak Usu topupkan diri sendiri la...hahahha... ;p;p;p;p

Bye...

p/s:pengumuman baru... Mak Usu lanjutkan jom teka ni sampai 12 tengah hari besok k... Sekarang nk bw je dulu...hihihi... :):)


Perhatian semua!

Assalammualaikum...

Setelah bersedih semalaman.. Mak Usu kembali kuat apabila ada kawan2 blogger Mak Usu yang caring sangat kat Mak Usu... terharu... sobs sobs *sambil lap peluh... hihi...

Dikala kita bergembira, masa tu juga la kita nak bersedih.. Tapi kalo sedih berpanjangan xblh jugak la.. Kena ingat itu mungkin cabaran atau dugaan untuk kita terus jadi kuat... hihi btl kan??

Sebenarnya hari ni keletihan sikit.. Bab baru balik dari Sibu..hantar abg ipar balik KL... yelah..dah sedih kan bawak la diri pg jauh2... cheeewahh... hahaha...

Jujur! Memang ada cerita yang Mak Usu nak kongsikan kat korang semua... Tapi..tapi.. tapi.. Mak Usu nak dengar pandangan korang la... blh x??

Bagi sesiapa yang baca entri Mak Usu malam ni, blh x Mak Usu minta pandangan korang semua...


Apa pandangan korang pasal " dulu musuh sekarang kawan" boleh percaya lagi ke x ahh??? 

Bukan segmen k..hihi..Tapi pandangan ikhlas yang diperlukan...hihi

Terima Kasih :):)

Bloglist Monster RAWR

Assallammualaikum...


Seperti biasa Mak Usu akan join apa2 segmen sebelum buat entri.. Dan hari ni Mak Usu kena tag Masz Sidek untuk ikut join sekali Bloglist Monster RAWR... Terima kasih ye Masz... :):)

Ikut syarat, Mak Usu dah follow blog Kiera Zainal.. dan orang nye cantik sangat.. :) Blog dia pun ringan.. Jom la korang join bloglist ni ramai2 k.. Klik je banner kat atas...

Blog Kiera Zainal ni pun Mak Usu baru kenal beliau.. Jadi sebab2 Mak Usu nak join bloglist ni bab ditag oleh Masz la...hihi.. Kalau Masz xtag xjumpa la kita... hihi.. Lagipun kita boleh kenal lagi ramai blogger lain yang join segmen ni.. Boleh eratkan silaturahhim antara blogger.. Tu yang penting kan? hihihi...

Hehehe... So selamat berkenalan ye Kiera Zainal.. Untuk meriahkan bloglist ni, Mak Usu tag 3 kwn blogger Mak Usu,FarizaFairuz, Prince dan Nur Iylia... :):)

Selamat berblogging... :)


Kenapa harus bersedih...

Assalammualaikum...

Kenapa harus ku terima semua ni?

Adakah sedih ini akan berpanjangan??

Maaf jika tiada entri yang diungkapkan....

Sekadar meringankan jiwa, diri ini mencari ketenangan disini...

Doakan diri ini kuat menghadapinya...

Agar bisa berbicara seperti biasa....

Ada sesiapa kah yang sudi meringankan bahunya supaya bisa diri ini menangis di dakapannya??

Selamat malam ... :):)

Jom kongsi petua: Petua Hilangkan Jerawat Di Muka

Assalammualaikum...


Jom kongsi petua... Hari ni juga Mak Usu nak kongsi dengan korang semua petua untuk hilangkan jerawat di muka dengan ikut segmen HH ni... Jerawat adalah benda yang paling perempuan mahupun lelaki xsuka kan???

Macam2 cara kita nak hilangkan jerawat ni.. Tapi yang xda jerawat tu nasibla...hahaha... Ok2.. petua ni Mak Usu amalkan masa mula2 Mak Usu ada jerawat.. Ni petua dari nenek Mak Usu la.. Alhamdulillah sekarang dah kurang... Petua ni mungkin dah biasa korang dengar kot...

Pertama, Air basuhan beras yang pertama anda simpan dan pakai untuk cuci muka anda...  Mesti korang pernah dengar kan?? Tapi bagi Mak Usu memang mujarab juga la...

Kedua, Sebiji bawang putih,kemudian belah dua dan ambik getah letak kat bahagian yang berjerawat ja.. Tempat lain jangan dikacau...

Ketiga, dan sebelum tido..ambil tuala dan letakkan dalam air suam... perah dan letakkan tuala tersebut di atas muka dalam 5 atau 10 minit macam tu..... Ni cara2 orang dulu stimkan muka diorang..hehhee

3 petua ni yang selalu Mak Usu amalkan la... Petua pertama dan ketiga Mak Usu akan buat tiap2 hari... dan petua kedua Mak Usu buat masa jerawat timbul ja...hehehe

Dan...kalau ada jerawat timbul jangan la sesekali korang pegi picit..Tu yang menyebabkan jerawat makin banyak...Walaupun buruk,korang guna ja petua kedua..insyaALLAH akan hilang walaupun ambil masa 2 hari macam tu la...

Dan kalau xnak muka berjerawat jauhila makanan2 yang berminyak, kekacang dan jangan suka tidur lambat juga.. Kalau stress atau tekanan pun boleh buat jerawat timbul tau... heheheh...

Tapi..tapi..tapi... xsemestinya petua yang Mak Usu bagi tu mujarab untuk semua muka.. Ikut jenis kulit juga la..Nanti xjadi korang marah dengan Mak Usu plak...hihihi... Apepon cuba dulu k.. Manatau mujarab... hihihi...

Selamat mencuba :)

Mega Giveaway 2012 Belog Nemomimosh

Assalammualaikum... w.b.t

Seperti biasa... Mak Usu akan mulakan entri dengan join segmen.. Hari ni Mak Usu kena tag Dilla untuk join GA ni...


Dilla cakap dia pon baru tahu pasal GA ni..Apatah lagi Mak Usu..hihihi...Baru nak follow Blog Nemomimash.. Chomel la blog dia...huhuhu... GA tutup hari tau....hope sempat lagi nak join.. Mak tau bertuah.. 10 beg untuk yang bertuah cantik2 la... teringin nak satu... hihi... Jadi jom join ramai2... Klik je banner kat atas.. Untuk tu jugak Mak Usu nak tag 2 kawan Mak Usu.. Xpastila diorang dah join ke x... Cepat2..Masih sempat lagi...

Tag : Cik Nur, Miera dan Kis

Semoga bertuah...hihihihi...bye :)

Tolong! Saya kena ragut....

Assalammualaikum...

Seharian Mak Usu xjenguk blog hari ni.. Maklumla, hari minggu ni nak pula g jalan2 ngan family.. Semalam ibu cakap, esok g sibu...yeay~~best...lama xjalan2.. ingat nak beli barang2 sekolah la... huhu...

Dan hari ni, Ibu, ayah, kakak n abg ipar dan Mak Usu pergi la jalan2 kat Sibu... Kita orang singgah parkson dan apa ntah lagi satu tmpt shooping tu..nama cina...hehehe..Last sekali nak jenguk Pasaraya Giant..baru2 je ada kat sibu.. So ambk keputusan shopping kt sana je la...

Jadi nak minta sikit duit dengan ibu.. Xnak la jalan  ngan Ibu nanti dia bising plak tengok apa yang Mak Usu beli.. So, minta duit nanti beli sendiri.. Tapi yang mengejutkannya..kenapa ibu Mak Usu baik sangat ek hari ni... Duit yang dia bagi terlalu banyak dari biasa la.. Adakah sebab dia tahu Mak Usu nak beli banyak barang... Serius..nak ambik pun takut... banyak sngt la... Tapi orang dah bagi xkan nak tolak kan... hihihihi

2 minit lepas tu tercari2 plak mana pintu masuk giant ni.. alahai jauh bena nak ke sana... Dahla parking jauh... Jalan ni plak tiba2 jadi sunyi...huhu..dan Mak Usu rasa macam ada orang ikut belakang Mak Usu la... Macam xsedap hati plak.. Tapi xda orang kat belakang ni... Jadi Mak Usu jalan la laju...

Xlam kemudian macam bunyi motosikal ikut Mak Usu... Uwaaaaaaaaaaaa!!! Diorang tarik beg tangan Mak Usu... dengan xterdaya nya..Mak Usu hanya mampu minta "tolong! tolong! tolong! peragut"

Makin lama makin lama terasa nak pengsan plak.. Semua nya jadi gelap gelita jak... Aduh! sakitnya hidung Mak Usu... sampe yang cubit hidung Mak Usu ni...

"kenapa ibu picit hidung kita.. sakitla" ........"yang ko minta tlg tu kenapa??ngigau ke?"

Hahahahhaa... rupanya Mak Usu mimpi la.. Sedap sgt kot tdo dalam kereta aircon kuat... hahahaha... Rupanya masih dalam perjalanan ke giant lagi..belum sampai... Adoi2...Korang pernah ke mimpi dlm kereta??

Nasib bukan betul2.. Pastu terbangun tu nekad nak jalan dengan ibu.. Xnak jalan sorang2... Ibu pun naik heran...hahahhaa... Takut sngt kalo dengar bunyi motosikal sekarang...hahahhaa... Boleh plak bemimpi dalam kereta..macam dalam cerita dongeng plak... hahahha...;p;p;p;p;p........

Btw, Mak Usu nak ucapkan terima kasih dengan MASZ SIDEK... Susah payah buat header untuk Mak Usu.. hari tu usah2 jer sekali tengok dapat betull...hehehe..thank..niat memang nak tukar header..tp xpandai sngt buat...pasni Mak Usu pakai header baru la... Thank MASZ.. Love U! Thank kitak... heheh

Mimpi atau realiti...hati2 dengan beg anda... Peragut dimana2... Jangan byk duit tunai2 banyak3...hehehe..bg dengan Mak USu jer..Mak Usu simpan... hahahaha...

Bye.. :):)



Review BLog Bersama NorNadiah Dot Com

Assalammualaikum...
 
Nak join gak klik banner kat ni k... :)

Untuk permulaan entri hari ni, Mak Usu nak join segmen Miss Nadya.. Sebenarnya semalam lagi nak join.. Tapi line buat hal plak... Baru sekarang ada senang sikit... Lagipun hari ni ada aktiviti sikit... hehehe..

Sebenarnya blog Miss Nadya ni Mak Usu baru kenal melalui Segmen Abang Ben Bloglist Feb 2012...Serius! Mak Usu belum kenal sangat dengan empunya blog ni... Tapi Mak Usu tengok blog beliau banyak jadi pilihan ramai dan ada kat bloglist blogger yang lain... Header beliau pun chomel la... hehe

Selepas Mak Usu selidik blog beliau... Memang xrugi Mak Usu follow beliau.. Di blog, beliau juga ada berkongsi toturiol blog dan tip2 yang berguna untuk kita semua...

Jadi sekarang Mak Usu pun nak berjinak2 dengan blog Miss Nadya ni.. Beliau pun nampak chomel n peramah jer...Rasanya belum sampai seminggu kot kenal..hehhee.. Tapi harap kita akan berkawan sampai bila2 ek.. Harap Miss Nadya pun beri tunjuk ajar la dengan Mak Usu yang baru berjinak2 dengan blog ni...hihi..Mana tau boleh jadi hebat cam Miss Nadya..hehehe...

Serius! sebenarnya takut ni nak review2 blog orang2 lama ni...hihihi...Tapi ni memang pandangan ikhlas dari Mak Usu... hehehe.. ok... Harap Miss Nadya sudi review blog Mak Usu balik... hehehe

Thank Miss Nadya... :):)




Sila buka baju anda!

Assalammualaikum...

AMARAN!!


Pastikan anda semua siap sedia dengan sebarang yang anda baca dan tengok selepas ini...Diharap anda baca ke arah yang positif k...

"SILA BUKA BAJU ANDA"

Cepatla korang g buka... hahahahha... ;p;p;p;p;p... Mak Usu gurau je la... hehhee... Itula arahan yang Mak Usu terima bila nak buat x-ray hari tu... Wajib kena buka lua dan dalam lagi tu.... hahaha... Nasib xkena buka seluar.. kang lain jadiknya... hahaha.. ;p;p;p;p...Dah bagi dah amaran kat atas tu...hahahhaa

Sebelum ni Mak Usu memang pernah gak buat medical check up tapi kat hosptl luar.. Tu la ingat2 lupa dah... Nasib hari tu orang xbanyak.. terus je nurse bagi masuk... dan bagi baju putih dan pergi bukak baju... hahaha...

Masuk je bilik pertukaran, adalah nampak arahan2 yang diberikan... Lupa sngt2 masa nk ambik pic... hehehe... Tapi yang buat Mak Usu gelabah... bahagian tali baju diletak belakang... Aduh! macam mana ni.. sapa yang nak ikatkan untuk Mak Usu...bingung betul.. last2 Mak Usu ikat dulu baru pakai... Tapi xpe jugak la... nurse perempuan tu buat xkisah sngt la...

Kelua je dari bilik pertukaran..adehhh sunyi je bilik x-ray ni.. seram Mak Usu...

"dah siap cik fizilah" alamak! pegawai perubatan lelaki lah pulak yang buat x-ray... dalam hati (Ya Allah, Maafkan hambamu ini jika belakang hambamu ini ternampak oleh orang") Malu nye... rasa nak kelua je dari bilik tu...

Tapi sekali lagi mulut terkunci dek "PEGAWAI NI HENSEM JUGA!!" uwaaaaaa...memang sah gatal la Mak Usu ni.. hahahhaa... tapi xnak wat taman dulu.. takut2 kena cam KES INI ...hahahah..

"Cik Fizilah berdiri disini dan peluk benda ni..." Peluk kotak x-ray tu rupanya...ingat suruh peluk dia... hahaha... Dah bagi amaran dah kat atas...postif2...hahaha... 

Yang Mak Usu ni plak neves sangat...xtau la pasal ape...ahahhaa..

"Cik Fizilah relaxkan badan...dengar arahan saya betul2 k..." dengan sopannya Mak Usu anggukkan kepala... hahaha...

Pas 2 minit gitu terus siap..xlama! hehehe.. terus Mak Usu cepat2 masuk bilik pertukaran...Lepas tu kelua boleh plak nak lipat baju tu..dah baik sangat kan... terus ditegur pegawai tu..." xpayah lipat, letak situ k.."

Hehehehe... Macam tu la layan pesakit.. Xla orang marah.. Kena dengan hensem terus sopan santun lagi... Best! hehehe.. Tu makna nya xsemua orang hensem jahat..dan xsemuanye jugak baik... hahahahha

Alhamdulilallah setelah x-ray semua nya ok.. Mak Usu xdengar pun apa dia cakap... Mak Usu ter"syok" plak tengok muka dia... hahahaha.. Jangan plak korang cop Mak Usu gatal.. hahaha.. Cuma menikmati keindahan ciptaanNYA... *blushing...

Apa yang dapat Mak Usu belajar sebenarnya... Xsemua benda elok diluar bagus juga didalam...Semuanya kita xdapat nak menduga,,tapi sebaiknya.. orang baik kita baik tapi orang jahat jangan la sesekali kita balas...

InsyaALLAH ya berlaku pasti ada hikmahnya.. :)


Bubye... :)