Peristiwa lalu mengulit kenangan...

Assalammualaikum...

Tanpa disedari esok sudah masuk tahun 2012.. Masing2 ada kenangan manis dan pahit pada tahun 2011 kan?
2011 memang banyak peristiwa yang xdapat Mak Usu lupakan.. Dari awal januari hingga ke penghujung disember macam2 dah kita harungi..

Jadi, semua kenangan tersebut kita jadikan panduan untuk kita perbaiki kehidupan kita pada masa akan datang.. Bersyukur dengan apa yang ada.. Bersabar dengan segala halangan dan cabaran.. Bertawakal ke jalan NYA... Berusaha mencapai kejayaan didunia dan diakhirat... Berdoa untuk kesejahteraan semua.. Dan jauhkan lah segala kejahatan...

Mesti ramai dah prepare nak sambut new year n ada azam masing2 tahun baru kan... Same la macam Mak Usu.. Sibuk2 nak buat azam.. Yang tahun lepas pon xtercapai lagi... hehehe.. Apepon.. tahun ni kena berusaha keras sikit la supaya azam akan tercapai...

InsyaALLAH, semoga tahun 2012 akan lebih baik hendaknya dari tahun2 yang sebelumnya...


Bye 2011..

LULU CALDINA REVIEW BLOG SAYA

Assalammualaikum...

Bla Mak Usu bw tadi terjumpa segmen Cik Lulu.. Jadi rasanya sempat lagi kot nak ikut.. Banyak dah segmen2 yang Mak Usu terlepas tyme bercuti..  Xda masa nak bukak blog kan.. Terus blog pun berhabuk.. Xda pon yang sudi nak singgah n follow Mak Usu... sob.. sobs...hehehe



Jadi, sekarang Mak Usu berminat nak Lulu review blog Mak Usu ni kerana dalam masa yang sama Mak Usu nak tingkatkan followers Mak Usu.. Mana tau boleh dapat 200 follower untuk tahun baru ni... hehehe.. Setahu Mak Usu, blog Lulu memang salah satu blog yang berpengaruh dan banyak ilmu pengetahuan dan isu semasa yang dikemukakan.. Jadi mana tau, pengikut lulu pon boleh jadi pengikut Mak Usu juga kan.. Jadi boleh la Mak Usu kongsikan kat semua follower pengetahuan yang Mak Usu tahu.. Dan dalam masa yang sama kita boleh eratkan silaturahim antara sesama blogger.. Perkongsian tu yang penting..

Sejujur2nya, bagi Mak Usu kalo xda follower susah kita nak kembangkan blog kita.. Memang kita berblog bukan nak glamour semata2 tapi perkongsian entri yang bermakna adalah penting.. Penyampaian penulisan harus diperkembangkan.. hehehe..

Jadi, Mak Usu berminat sangat lulu review blog Mak Usu untuk kita sama2 capaikan matlamat kita untuk berblogging disamping kenal mengenal antara satu sama lain dengan blogger.. Nak jadi rakan blogger lulu ni... hehehe...

Terpilih atau tidak yang penting kita ikhlas berkonsgsi apa yang kita rasa.. Lagipun ini kali pertama Mak Usu join segmen lulu.. :)

Selamat berblogging...


Selamat kembali.. :)

Assalammualaikum...

Vooooooom... wah wah.. Nak sapu sawang2 kat blog Mak Usu ni.. berhabuk dah 9 hari.. Apa nak jadi.. hahaha..

Apepon.. happy la dapat bercuti di Semenanjung Malaysia..Apepon Mak Usu jadi orang sakai plak.. Satu pengalaman yang betul2 Mak Usu xdapat lupakan.. hahaha.. Memang bukan kali pertama datang semenanjung tapi kali ni yang paling best la.. hahaha..

Mak Usu ucapkan selamat kembali kepada blog Mak Usu ni dengan gambar2 pendahuluan dulu ek.. #mcm wat karangan plak ada pendahuluan... huhuhu...

Part 1
 Erk...Kahwin sapa ni?? 

Part 2
Kenyang2... :)

Part 3
 Santai..

 Part 4

Oh! sexy ladies..

Part 5
Sedap! sedap.. nak lagi...
Part 6
Tyme ni la yang best.. hahaha...sakai..

Lastly...
Sejuk mata bila jumpa Irwan Syah muda..hahahaha

Nak bermanja2 ngan blog Mak Usu ni jap k.. Wait Part 1 next entri k... hehehehe... :):)

Bye..


Wordless Wednesday #5

Assalammualaikum..


Hahahaha... Jangan jeles k.. Mak Usu nak pergi bercuti...

Berabuk la blog Mak Usu pasni..

InsyaAllah, ada kesempatan Mak Usu update blog k...

Selamat tinggal bumi kenyalang.. :)

Kemana dan dimana... Tunggu entri seterusnya.. hahaha.. * sambil angkat2 kening...

Doakan perjalanan Mak Usu k..

Bubye...


SEGMEN | 5 Blog Lelaki Pilihan Saya !

Assalammualaikum...

Sekarang ni Mak Usu nak join Segmen yang Cik Lyssa buat.. Sebelum ni Abg. Ben ada buat untuk Segmen 5 blog wanita pilihan kan.. Tapi petang ni Cik Lyssa nak buat untuk 5 blog lelaki yang jadi pilihan... Jom tengok siapa 5 blog lelaki yang jadi pilihan Mak Usu.. hehehe...
Dan Mak Usu nak tambah lagi satu blog yang Mak Usu selalu curik resepi blh? hahaha
Blog mereka memang unik dan lain dari yang lain... Segala idea dan entri mereka mahupun pandangan memang yang terbaik la Mak Usu tengok.. Kalo korang masuk blog diorang, insyaAllah memang korang dapat faedah mahupun pengetahuan dari mereka.. Mak Usu memang xjemu2 singgah blog diorang.. Setiap blog mempunyai keistimewaan masing2.. Xcaya korang terjah sendiri k..

Mereka antara inspirasi dan idola Mak Usu dalam dunia blog.. :):) *thump up sambil angguk2 kepala.. hihihi

Thank Cik Lyssa..

p/s: Jadilah diri sendiri..


Jangan la macam ni....

Assalammualaikum...

Hujan lebat benar malam ni.. Dah hampir nak tertdo tadi.. Tetapi hati ni rasa xtenang plak nak tido.. Mane xnak nya.. Si pinky buat hal... uwaaaa.. Jangan la buat Mak Usu macam ni.. Pinky sakit kat bahagian mana?? Ditanya xnak jawap.. Mana la Mak Usu tau tempat mana yang pinky sakit... huuhu...

Mak Usu xjaga pinky dengan baik ke?? Padahal 24 jam Mak Usu jaga pinky dan bagi makan... huhu.. Mak Usu minta maaf k kalo Mak Usu banyak salah ngan pinky..

Kalo pinky wat hal, Mak Usu xnak ajak pinky bercuti nanti.. Pinky tinggal je kat umah dengan maknek... Pinky.. Pinky..Pinky...

Hahahaa... Ni ah... Si pinky ni... hp pink Mak Usu ni... Off on off on je dari tadi..Xtau la kenapa.. Nak msg pon xdapat...

Jangan jangan pinky jeles erk tengok Mak Usu meseg ngan tuuuut ni... hahahaa...

Dah..dah..dah.. Melalut dah... Dah pg pujuk si pinky jap.. Mana tau pasni dia ok... hohoho...

Kalo ko dapat dengar n cakap dengan Mak Usu kan xbest...

Serius! sendiri buat seram... hahahaha

Bubye...


Anda bertuah...

Assalammualaikum...

Alhamdulillah, dapat jugak Mak Usu online... hehehe.. Semalam hujan lebat, tula last2 tido..hehee... So, semalam Mak Usu ada ajak korang main teka2 kan?? Nak tau jawapan nye... Ni la gambar penuh...

Hahahahaha.... Arol Mubin... Mak Usu anak bongsu... Xda adik.. hehehe.. ok2.. Yang chomel tu mestilah Mak Usu kan.. N sebelah Mak Usu tuh..Leeza Zailan bukan kazen tapi abang Mak Usu... hahahaa.. ;p;p;p;p;p

Jadi..(1)Eza Boom Boom, (2)Nabila Medan, (3)Masz86, (4)Ratu Zuleqha.. tekaan korang betul.. hahaha... So, jom kita tengok.. Sape yang bertuah hari ni.. Mak Usu guna random.org k..

Jadi dua blogger bertuah yang akan dapat topup RM10 :

Wahhh! Tahniah... Mak Usu plak excited... best la... hehehe...Jadi untuk Masz86 dan Ratu Zuleqha.. kerana dek hari ni pay day.. hahaha..n korang sokong Mak Usu.. ok2..Mak Usu topupkan korang rm5 k.. nak tak? nak tak?? hahaha

Tak lupa juga untuk Arol Mubin n Leeza Zailan... sikit lagi jawapan korang tu.. Tapi terima kasih k join..hahaha.. Nak topup gak ke?? tengok wallet dulu... hahaha...

Untuk first tyme Mak Usu buat ni.. n pasni Mak Usu pg bercuti.. Jadi Mak Usu topup RM5 untuk korang 4 jugak k.. Tanda penghargaan.. Nanti GA Mak Usu jangan lupa join k.. Kalo korang 6 join..Korang 6 jugak la dapat hadiah... hahahaa...Serius! Mak Usu happy sangat hari ni.. :)

Jadi, korang blh x email Mak Usu, email korang.. ataupun kalo xkisah bagi no telefon korang kat email Mak Usu pon blh.. Nanti senang Mak Usu nak pg topup.. Jap lagi Mak Usu nak kelua la... Email kat fieyzilah89@yahoo.com k.. Secepat yang mungkin tau... hehehee

Double triple happy!... yoyoyo...

p/s: Memberi xsemestinya harus ada pembalasan.. Bahagia jua yang paling berharga diterima.. :)

Jom teka! Ada hadiah...

Assalammualaikum..

Untuk pengetahuan korang, GA Mak Usu ditunda untuk GA awal tahun k.. Bab Mak Usu nak pergi bercuti..yeay! Niat memang nak wat GA akhir tahun.. Tapi nanti tkt xdapat nak update so buat awal tahun la.. Boleh cari2 lagi banyak2 hadiah.. Tapi kalo ada nak sponsor tu ok juga.. hahaha.. *perasan..

Tapi ape pon hari ni Mak Usu bukan bercerita pasal GA tu.. tapi hari ni rasa nak cam wat permainan teka teka plak.. hahaha.. Nak buat entri belum idea lagi.. So, belek2 pic tadi terjumpa pic budak2 ni..comel la.. Jom teka siapa dia..


Senang jer..
  • Korang xperlu buat entri..Cuma komen kat entri ni jer... 
  • Bagi nama blog, url blog dan jawapan
  • Soalan: Siapa budak comel tuh, dan siapa kat sebelah dia tu.. (abg, adik, kazen, or bf ke..hahaha)
Senangkan?? hahahaha.. 2 pemenang Mak Usu akan topup RM10.. Kalau ramai yang bagi jawapan betul, Mak Usu akan guna random.org k.. adil...heheee

Jom teka ni Mak Usu tutup malam ni tepat pukul 11.59 pm.. Boleh besok korang terima topup tuh.. hahahahaha...Xrugi korang join.. :)

Bubye..

p/s: Kalo xda orang join Mak Usu topup diri sendiri la...hahahaa


Sekarang aku menyesal...

Assalammualaikum...

Sekarang ni hampir tiap2 hari Mak Usu sakit.. Sakit ape?? Sakit yang no 2 penyakit paling sakit diantara penyakit... Ek..betul ke ayat Mak Usu ni...hehehe...

Tengok ni...

Mak Usu sakit gigi!!! uwwwaaaaaaaaaa... nak cabut?? erkkk... sakit...sebab kat depan.. nanti rongak...hahaha...xnak xnak xnak xnak... hahaha...

Dulu ok sikit jarang2 sakit.. Tapi sekarang ni pasti akan sakit tiap2 pagi.. Lepas gosok gigi baru ok sikit...

Tula padahnya xjaga gigi betul2.. Makan benda manis2..makan gula2...hahaha...oh tidak.. Mak Usu amat menyesal... Xnak dah makan gula2 or benda keras lagi... Serius! xnak rongak... hahahaha...

Tatatata

p/s: 3 days left...yeay~!!


Resepi Apam Polka Dot

Assalammualaikum..

Petang ni Mak Usu nak kongsikan resepi Apam Polka Dot plak.. Lama dah Mak Usu try buat ni.. Tapi baru hari nak masukkan gambar kat lappy.. hehehe.. Resepi ni Mak Usu dapat dari kawan Mak Usu.. Dia search kat google n menjadi.. jadi Mak Usu pon nak try jugak.. Alhamdulillah menjadi.. Dapat tempahan untuk majlis kahwin lagi.. hahaha..mak cik Mak Usu suruh buat untuk anak dia kahwin hari tu.. Kalo betul2 tempahan kan best...heheheh...


Bahan-bahan : 
3 biji telur (Pastikan dari peti sejuk)
275gm tepung gandum
220g gula halus ( Boleh kurangkan la sebab manis sikit)
150ml susu segar (Susu cair)
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling secukupnya( Boleh guna apa2 jenis jem, Tapi Mak Usu guna coklet cip.)
Pewarna ikut citarasa
Piping bag (atau beg plastik yang bersih)

Cara-caranya:
  1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dengan kelajuan maxima
  2. Selepas tu letak bahan2 yang selebihnya ( tepung gandum, baking powder, ovallete dan susu cair).. Pukul dalam 6-8 minit..dengan kelajuan maxima..
  3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna yang disukai..kemudian masukkan kedalam piping bag..
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang
  5. Picitkan atau letakkan filling secukupnya.. kemudian picit lagi aduan sehingga 3/4 penuh (kerana apam akan kembang)
  6. Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan..
  7. Kukus kan didalam bekas kukusan selama lebih kurang 10 minit.. Gunakan api sederhana takut apam merekah/mekar. Hati-hati.. Jangan biarkan air wap jatuh ke apam.. Hasilnya akan kurang cantik...
  8. Siap!
Senangkan.. apam ni xsemestinya dot dot sahaja.. Boleh diaplikasi dalam pelbagai bentuk.. Ada cuba buat bentuk ladybird.. Tapi mata dia hilang... hahaha.. Dah cantik nanti, Mak Usu tunjukkan k.. Ada yang buat gambar angry bird tau...hehehehe...

Selamat mencuba...


Isi minyak kereta RM3??

Assalammualaikum..

Dalam syok2 Mak Usu makan tadi..(tu pon nak btau...hihihi).. Mak Usu baru teringat peristiwa yang lawak la bagi Mak Usu tyme isik minyak moto kat shell hari tu... hahaha...

Bukan apa.. moto tuh ada lagi minyak, tapi nak isik minyak gak bia penuh..pastu Mak Usu cakap la ngan kakak shell ni...

Mak Usu : Kak, isi moto rm3 boleh kan kasi penuh?
Kakak Shell: Blh.. terlebih penuh kot..
Mak Usu : ok2.. kasi penuh k..
Kakak Shell : Ok.. Kereta pun ada isi rm3 tau..
Mak Usu : Hah? Bia betul kak.. blh jalan ke kereta...hahahhaa
Kakak Shell : Iya.. selalu.. rm5 pon ada.. pening kitaorang nak isi rm3..

Dalam hati memang nak ketawa habis la... lawak la... adoi2.. ade ke isi minyak kereta rm3.. agak2 la.. rm10 ok sikit.. ntah kemana la jauhnya pergi kereta tuh...

Memang terkejut sangat la.. Xkan la kakak shell tuh nak tipu plak kan..hahaha.. Mungkin gak alasannya xda duit kecik, rumah xjauh lagi, dompet lupa.. dan mungkin dia dalam kesusahan kot sampai ada duit rm3 jer..hehehe.. apepon janji dia selamat sampai kan.. hehehe

Serius xdapat lupakan...Tapi jangan menimpa diri sendiri dah la.. Nanti tengok2 duit rm3 jak..hahaha..Mak Usu xnak..Jauh2kan la...hihihi

Best kakak shell tuh.. Memang banyak cerita best2....hihihi

Bubye..!


Perlu ke bergaduh di Facebook?

Assalammualaikummm..

Petang2 macam ni memang ketandusan idea sikit nak buat entri.. Ada tengok tajuk tuh... fuuhh.. Semua orang pasti ada akaun facebook kan.. Termasuk Mak Usu.. Sekarang populor dengan cinta facebook plak cam lagu Najwa Latif-Cinta Muka Buku... hehehe.. Untung la dapat cari teman dari fb.. Caya ke x tuh je la lagi soalannya.. Tapi Mak Usu bukan cite pasal tuh..

Petang ni bila Mak Usu bukak fb Mak Usu.. .Mak Usu terpandang status friend Mak Usu di fb.. wahhh... Dia bergaduh dengan bf dia.. Bukan nak mengaibkan atau nak memburukkan orang.Sekadar perkongsian...Jadi kita dah tengok mestila kite nak tahu lebih mendalam kan... hahahhaa... Dasyat la pergaduhan diorang.. Si gf jeles bila bf dia layan perempuan lain di fb... Memang teruk2 la bahasa digunakan.. Adohai.. Perlu ke korang bergaduh di fb? Xboleh ke bergaduh di hp?? Kan dah kena baca oleh pembaca kepoh macam Mak Usu ni...hehehe...

Kalo bagi Mak Usu la.. xperlula bergaduh di fb tuh.. Malu la sikit dengan orang.. Macam mana marah pon xperlu berkongsi ngan semua orang.. Sebaiknya2 bincang la elok2 dengan bf/gf korang.. Tup tup satu dunia leh tahu korang bergaduh dan tahu korang xbahgia...

Facebook sekarang kan dah advance.. Macam makin merbahaya dah Mak Usu tengok.. Tapi itu dari sikap masing2 kan.. Facebook ada kebaikkannya dan juga keburukkannya...

Apepon fb adalah salah satu laman sosial yang boleh tolong kita cari kawan2 lama kan???? Mak Usu xmengaibkan sapa2 k...

Tatatatata...


Wordless Wednesday #4

 

Tarikh GA dan Hadiah2 yang menunggu akan diberitahu kemudian.. :):)
Harapan ada yang sudi join... :)
Terima kasih..


5 blog wanita pilihan ku 2011

Assalammualaikum...

Selagi lagi Mak Usu join segmen dari Abg Ben..iaitu Segmen: 5 blog wanita pilihanku 2011

Segmen ni agak menarik dimana kita kena bagi 5 blog wanita yang menjadi pilihan kita... hehehe.. Tapi ramai la blog wanita pilihan Mak Usu.. hehehhe..


Jadi, 5 yang paling Mak Usu gemar singgah ialah..:
Mereka  adalah antara blog wanita yang Mak Usu suka baca entri la.. Perkongsian mereka Mak Usu suka baca.. :):)

Jadi harapan untuk mereka semua.. teruskan berblog dan Mak Usu akan terus sokong anda semua... Teruskan perkongsian anda dengan pengalaman yang anda ada untuk panduan kami yang baru2 lagi ni... hehehe :)

Dan bila Mak Usu jejalan tadi.. Blog Mekjangok-Inilahakuseadanya telah pilih Mak Usu untuk blog pilihan beliau kerana kami masih baru dan mempunyai matlamat yang sama.. Jadi Mak Usu mengemukakan blog beliau juga.. Tanda sokongan untuk beliau...Jom terjah!

Semua blog-blog wanita yang Mak Usu pernah singgah sume best2 n mempunyai keistimewaan masing2...  Xjemu nak singgah... hehehe..

Tahniah kepada wanita-wanita semua..hehehe..

Bubye..



Kuih Keria Labu

Assalammualaikum...

Petang2 macam ni Mak Usu rasa lapar plak.. Padahal dah makan nasi dah pon... Lagipun hujan kan.. Rasanya Mak Usu nak buat kuih untuk minum petang lah... So, belek punya belek majalah...Mak Usu terjumpa resepi "Kuih Keria Labu" fuuhh.. Macam sedap je... So.. ape lagi..Mak Usu try la.. Dan inilah hasilnya... hehehe

Sebijik ni macam gambar dalam majalah tu...hehehehe.. *perasan.. Jadi kalo korang nak cuba.. senang ja...

Bahan-bahan:
1kg labu (Dibuang kulit dan direbus hingga empuk)
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
Sedikit garam
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:
  1. Lenyek labu hingga hancur dan biarkan sejuk
  2. Setelah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga rata
  3. Buat bentuk bulat seperti gegelang kemudian digoreng
  4. Sementara itu masak gula dan air dalam kuali. Didihkan gula hingga pekat dan rata.. Setelah agak likat, masukkan kuih yang digoreng dan digaul sebati...
  5. Siap!
Senangkan.. Lagpun sedap la... hehehehe... Selamat mencuba dan menjamu selera...

Kenyang! kenyang! hahahaha...

p/s: Jangan lupa, Cinta Elyssa episoh akhir malam ni... hehehe :)


5 Blog Pilihanku 2011

Assalammualaikum...

Sekarang Mak Usu join Segmen Ben Ashaari plak... Segmen: 5 Blog Pilihanku 2011... Setiap blogger mempunyai blog pilihan masing2.. Begitu juga dengan Mak Usu.. Dalam ramai2 blog yang kita follow mesti ada blog yang kita jenguk setiap hari kan?? hehehe


Jadi,antara 5 blog pilihan Mak Usu 2011 ialah :

Semestinya blog penganjur.. Blog Abg Ben memang santai... Entri2 yang bernas dan mengemukan isu semasa.. Kadang2 perkara yang kita sendiri xperasan dan xtahu pon...kita boleh jadi tahu...hehehehe.. Setiap entri baru dari Abg. Ben confrm Mak Usu baca :)

Salah satu blog tutorial yang menjadi pilihan ramai.. Tutorial yang beliau buat memang banyak membantu ramai blogger.. Blog Mak Usu pon banyak ikut dari tutorial beliau.. Tutorial yang mudah dan senang difahami.. :)

Blog ini juga Mak Usu gemar singgah.. Blog ini juga best kalo tempat nak santai2.. hehe.. Banyak entri yang berfaedah yang boleh dijadikan panduan... 

Blog ini memang Mak Usu suka.. Bab kat sini la Mak Usu suka2 tengok resepi... Memang best2 la resepi dia.. Untungla pandai masak macam2 kan... hehee.. Mak Usu pon suka masak.. Jadi Mak Usu memang banayk belajar dari blog ni... hehehe.. Tumpang carik resepi k... hehehe...Nice!

Blog kepunyaan En.Khairiz... Entri-entri beliau yang berbentuk pengajaran, motivasi dan nasihat amat Mak Usu suka... Memang puji la entri beliau... :)

Ini adalah antara Top 5 Blog yang mesti Mak Usu singgah tiap2 hari.. Serius! xtipu... hehehe...

Dan sebenarnya pilihan Mak Usu lebih dari 5... yang selebihnya korang tengok kat Destinasi Inspirasi Mak Usu kat sidebar k.. Tu la kesemua blog Pilihan Mak Usu 2011.. :) Apepon blog2 lain pon best2 semua.. blog Mak Usu?? erk.. korang je tau...hehehehe...

Teringin nak berjaya macam diorang2 sume...yang penting matlamat kita beblog k...

Bye...


Jom Naikkan Trafik Blog!

Assalammualaikum...

Sebelum Mak Usu nak buat entri baru.. Mak Usu nak join2 segmen dulu.. First segmen dengan Mak Dara..
Segmen ini bertujuan untuk sama-sama berkenalan antara blogger dan dalam masa yang sama naikkan trafik blog.. Macam blog Mak Usu ni... naik turun je dia punye trafik..hahahaha...


Jadi, serba sedikit tentang blog Mak Usu ialah blog personal yang menceritakan serba sedikit tentang kehidupan seharian Mak Usu yang Mak Usu rasa boleh dikongsikan.. Ada jugak entri berbentuk nasihat untuk panduan diri sendiri dan rakan2 la.. Blog yang masih baru.. Diteruskan kerana minat yang mendalam dalam bidang penulisan blog.. :) Ada juga entri untuk blaja bahasa Sarawak.. Sedikit resepi yang pernah Mak Usu buat.. Dan yang lain2 tuh korang leh terjah2 sendiri la..hehehe.. Mungkin tiada yang istimewa.. Tapi harap kita semua boleh berkongsi minat yang sama :)

Terima kasih Mak Dara :)


Mak Usu bersama DAUS AF8! BIENDA! AZZA ELITE!

Assalammualaikum...

Fuhh.. Hari ni Mak Usu memang penat la.. Bukan apa... Pergi pekan Saratok merempit tuhhh... hehehe.. Pergi pkl 8.30 pg.. Balik jam 6 petang...hohohoho.. Kakak sulung ajak merempit.. Mak Usu ok je... Kebetulan plak pekan Saratok ada Program Berambeh bersama RTM... haihaiahi.. Ni yang xblh tahan beg duit nih.. ahhahaa..

Pergi tadi pon bukan nak tengok program tuh.. Tapi nak anta kawan kakak balik.. Dah sekali datang, terus la terjah..hahaha... Jadi fikir-fikir nak beli ape ek.. Kalo nak beli tudung, kat pesta kabong haritu banyak dah beli... So, tiba2 plak Mak Usu teringat.. Mak Usu nak belikan cenderahati dari Sarawak untuk 1st Giveaway Mak Usu nanti (ade ke nak join? heheh).. wahwah.. xsabar2 ni Mak Usu cari kedai kraftangan.. akhirnya jumpa gak... InsyaAllah nanti Mak Usu akan umumkan k.. :)

Dalm kol 4 lebih macam tu kiteorang gerak la nak balik, bab nak pergi makan jap.. lapa... Dalam perjalanan tu kiteorang sengaja la nak guna jalan tepi pentas... Wahhh... Daus AF8 la tengah nyanyi lagu kenapa... Nak berhenti kejap kakak xbagi.. Tapi xpela.. Konvo hari tu dah jumpa gak.. Xpela.. Daus memang hensem...hikhikhik....

Bila singgah kat tempat makan.. Xlama kemudian adalah kereta besar datang.. Kelua jer... ek.. Bienda dengan suami dia.. Masa tu kiteorang dalam restoran.. so tengok dari cermin jer.. Diorang g menginap kat hostel sebelah restoran nih...Cantikkla bienda..

Tup tup tup.. Azza Elite plak kelua... Wei.. dia nampak kiteorang.. terus kami lambai..diepon lambai balik.. dia cakap jumpa nanti malam.. Padahal kiteorang dah nak balik..uwaaaa... xper22.. janji dapat tengok dulu..hehehe... Azza tengok real cantik la... :)


Kalo macam Mak Usu yang duduk kat kampung ni memang jarang la jumpa artis.. Yang xfemes pon jadi femes kalo datang kampung...hehehe.. So, Mak Usu memang selalu terlepas nak ambik pic.. Jadi Mak Usu mintak kat pakcik google gambar diorang ni.. Motif? Saja2...hehehe...

Kla.. niat malam ni nak bw  batal la... Bukan apa.. Mak Usu mengantok la.. InsyaAllah esok Mak Usu akan bw n follow balik k.. :) Thank sume...

Bye.. Selamat malam..


Saya Suka Freebies Ini Kerana....

Assalammualaikum..

Sebelum Mak Usu buat entri baru dan bw n follow balik follower.. Mak Usu ade terpandang segmen yang Apit buat.. So, Mak Usu usha2 la manatau dapat lagi doodle dari Apit.. Hari tu dapat doodle pon chomel sangat.. Di luar kemampuan Mak Usu nak buatnya... huhuhu... Jadi kalo korang nak join gak.. korang klik je kat nama bawah ni k..


 

Berbalik kepada segmen... Semua yang doodle apit bagi tu semua Mak Usu suke.. Tapi antara 3 yang paling Mak Usu (Top 3 la..)
Mak Usu suka freebies ini kerana freebies tersebut mempunyai kriteria tersendiri yang berbeza dengan freebies yang sedia ada.. Penghasilan freebies yang amat kreatif, dan secara automatik boleh menarik minat kita untuk mendalaminya.. Freebies ini juga boleh kita jadikan pelbagai guna dan banyak faedahnya...Freebies ini juga adalah salah satu aset untuk kita mencantikkan sesuatu blog mahupun fb atau twitter.. Lagipun freebies ini mengikuti perkembangan semasa... 

Sama-sama kita semua berikan credit untuk Apit kerana telah membuat semua doodle2 yang cantik dan chomel untuk kita semua... Semoga beliau berjaya dengan freebies2 beliau di masa akan datang.. :)

Bubbai..

p/s: Bakat setiap orang adalah berbeza-beza..


BEN ASHAARI TANYA KENAPA BLOG SAYA LAIN DARI YANG LAIN

Assalammualaikum...

Petang2 macam ni, Mak Usu nak join segmen Abg. Ben.. Nak join gak klik je banner Ben Ashaari kat bawah ni...

 BEN ASHAARI TANYA KENAPA BLOG SAYA LAIN DARI YANG LAIN (100 patah perkataan)

 Mak Usu mewujudkan blog ini adalah kerana untuk bercerita tentang kehidupan seharian Mak Usu yang Mak Usu rasa ingin dikongsikan.. Pendek kata sebagai diary Mak Usu yang kedua la... Blog ini memang banyak mengisahkan perjalanan hidup Mak Usu dari peristiwa gembira mahupun kesedihan... Disamping itu juga blog Mak Usu ini ada serba sedikit membuat entri yang membentuk nasihat untuk sama2 kita memperbaiki diri dari yang buruk ke yang baik... Kebanyakkannya dari pandangan hati Mak Usu sendiri.. Dan sebulan yang lepas, Mak Usu telah membuat satu kamus dimana adalah untuk rujukkan blogger2 yang ingin mempelajari bahasa Sarawak...[KAMUS]. Mak Usu adalah anak kelahiran negeri Sarawak.. Jadi xsalah jikalau Mak Usu berkongsi bahasa Mak Usu dengan semua orang.. Nak belajar atau tak, Mak Usu xpaksa.. Manatau akan datang ke korang nak blaja, singgah je blog Mak Usu.. Senang jer.. Disamping itu juga Mak Usu ada kongsi sedikit resepi2 yang Mak Usu pernah cuba buat... :)

Rasa cam lebih 100 patah perkataan jer.. hihihi.. xper la kan... 

Selamat datang ke blog Mak Usu k.. :) Harap ada faedah yang anda semua boleh dapat kat blog Mak Usu k.. :)

Bye...

Jangan berangan jadi femes...

Assalammualaikum...
 
Mesti korang2 semua pernah berangan jadi femes kan.. Serius! Mak Usu pon selalu jer berangan jadi femes... Xsemestinya jadi artis.. Jadi ape2 je la yang penting femes.. hahahaa.. Berangan untuk perkara yang positif xpa la.. Jeles betul la tengok orang femes.. Tapi jadi femes ni ada baik n ada buruknya.. Baca [SINI]

Tapi kalau berangan je xberusaha xboleh jugak.. Setiap kejayaan adalah selepas berjaya mengharung dugaan.. Kita sendiri je selalu cakap kalo buat sesuatu xperlu nak kejar femes.. Tapi tipu dalam hati kite xnak femes kan..?Fikir-fikir jela sendiri.. hehehe

Tapi, jangan sesekali berangan jadi femes kalau:
  • Kurang bersabar.. Selalu je nak berjaya dengan cara senang dan cepat.. 
  • Hipokrit..
  • Buat sesuatu perkara dengan tak ikhlas dan dengan tak niat yang baik..
  • Meniru cara orang lain..
  • Tidak berusaha
  • Tidak tabah mengharungi sebarang cabaran
  • Tidak suka ditegur
  • Tidak peramah..
  • Tidak suka senyum
  • Tidak suka berkongsi
  • Dan tidakkan semua perkara yang positif...hehehehehe...
Kalo korang ada sifat tu sume susahlah nak jadi femes... hehehee... Femes ke x tu xjadi masalah.. Yang penting kita sentiasa bersyukur dengan apa saja pemberianNYA.. Semua orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing... :)

Tapi, tapi, tapi.. berangan pon xda masalah gak.. Manatau jadi kenyataan kan.. Jangan jadi Mat Jenin suda... hehehe :)

Sekadar pandangan individu.. :)

p/s: Syokla kalo dapat kawen ngan Putera Raja...hahahaa


Duit 10 sen..

Assalammualaikum..

Mak Usu nak tanya, sapa ada duit 10 sen?? conform sume ade kan.. Jom! booking sekarang...


Ada tengok gambar kat atas tuh?? Sempena air asia sambut ulang tahun yang ke-10.. Tiket untuk 1 July- 27 Oktober 2012 hanya 10 sen.. fuh... terbeliak mata tengok.. Tapi tapi tapi kan.. Mak Usu kecewa sikit la.. semuanya fly from Kuala Lumpur... uwaa... tapi xpe2.. Nak usha2 family la.. Mana tau blh g Jakarta ke, Singapore.. Ok jugak tu kan...

Yang dok KL sekarang ni jangan lepaskan peluang... Tak pon korang datang kuching ke.. Boleh jumpe Mak Usu..hehehe.. Nanti Mak Usu bawak korang jalan2 kat seluruh Sarawak... hehehehe..

Taun depan mesti diorang buat tiket 11 sen plak... hahaha.. ;p;p;p;p

Selamat bercuti.. :)

p/s: Nak pergi carik tempat terdekat nak buat pasport la.. hehehe


Wordless Wednesday #3

AWAS! TALAM DUA MUKA.. 


Ada dimana2.. Hati-hati..


Akibat nakal...

Assalammualaikum...

Pening2.. tapi kesian pon ada gak.. Mak Usu baru balik dari kampg alit.. Xla jauh sangat dar kmpg Mak Usu.. Dalam 20 minit macm tu la kot...

NI ahh, bawak anak saudara Mak Usu pergi berurut.. Jatuh dari tangga kayu yang buruk.. Terus jatuh ke bawah, terus tangan dia bengkok.. Bila pg rumah urut tadi, pak haji tu cakap ada tulang kecik patah...

Alahai... Tula akibatnya nakal sangat... Budak lelaki kan...Nasib la xteruk sangat.. Memang risau sangat la tadi.. Kakak Mak Usu terus xtentu arah dibuatnya.. Pastu mak cakap bawak pg umah pak haji tu la.. Terus Mak Usu ambik kunci kereta, terus kita orang g umah pak haji tu la..

Wah.. macam apa anak saudara Mak Usu menjerit kesakitan... mak xsanggup nak duduk kat dalam umah dengar dia menangis.. Takut2 menangis jugak nanti.. Si dua adik dia plak.. Pergi tangkap ayam orang kat bawah rumah.. adohai.. Memang nakal2 sume la diorang ni.. Lagi2 la ci wan.. yang mak jaga tu.. Selalu tu kena pukul Mak Usu.. hehehe... Tapi xla sampai mendera k.. hahahaha...

Tu mungkin juga kecuaian kite yang xjaga diorang betul2 kan... Mak Usu sentiasa doakan keluarga Mak Usu dan kawan2 sentiasa sihat k...

Yang ada adik ka, anak saudara ka atau pon anak sendiri.. Tengok2 la diaorang main2 tu... Kalo dah nakal memang xtahu keselamatan langsung... fuuhh...

Risau.. risau..risau...

p/s: Mak Usu masa kecik2 dulu pun nakal gak, sampai2 jauh dari basikal masuk longkang... hahahahah


MAK DARA FABULOUS GIVEAWAY

Assalammualaikum...

Petang2 macam ni.. Mak Usu nak ikut serta GA Mak Dara.. Sapa yang xkenal dengan Mak Dara.. Antara penulis skrip yang berjaya.. Mak Usu pun suka tengok cita2 dia.. Yang paling Mak Usu suka tengok ialah macam bola cinta, saka,nek nak n banyak lagi la..Semoga Mak Dara akan lebih berjaya di suatu hari nanti.. Btw, sekarang pon dah berjaya dah.. kan? hehehe :)

Berbalik kepada GA tadi.. Kalo korang pon nak join.. Klik je banner yang cantik kat bawah ni k.. :)


Korang klik, korang boleh tengok sendiri k syarat2 untuk menyertai GA ni.. Dan boleh tengok juga hadiah2 yang menunggu k..

Jadi, Tajuk Filem yang Mak Usu cadangkan ialah :

" JERITAN PUAKA" - kategori seram...
~ Jeritan puaka membayangi diriku.. Dari mana kah jeritan itu.. Adakah ini dosa aku yang dulu? Semuanya aku perlukan jawapan...~

Hehehehehe.. Itula idea yang Mak Usu dapat fikirkan.. :) InsyaAllah.. ada rezeki, ada tuah.. Mana tau terpilih kan..hehehe.. Yang penting, kira dapat bertukar idea untuk kesejahteraan bersama :)

Selamat berjaya juga kepada yang ikut join serta GA Mak Dara ni k.. :)

Bubye...



Ada teddy bear, Manja!

Assalammualikum...

Pon! Pon! Pon! Mak Usu nak potpetpotpet blh?? Sape ada teddy bear, angkat kaki... hehehe.. Konfom memang korang budak manja... hahaha.. blh terima ke statement Mak Usu ni?? hahahaha

Bukan apa.. Serius Mak Usu cakap.. Mak Usu pon ada teddy bear...hehehe.. Dah jadi cam bantal busuk dah.. Xleh nak kena tinggal...Pastu kan tyme Mak Usu study dulu, kawan ada tegur.. " weh.. ada teddy bear, mesti budak manja ni... " erk.. gitu ke?? Dan baru2 ni, ada kazen plak yang tegur.. " akak pon ada teddy bear? mesti akak ni manja kan.." hohohoho... Manja ke Mak Usu yang ada teddy bear??

Sebenarnya tu diri sendiri je tau jawapannya kan.. Tapi mungkin korang2 sume best la.. bf yang bg teddy bear...hahaha.. Tapi Mak Usu punya sendiri beli.. ahhahaa.. Dah tua dah.. dekat 6 taun Mak Usu dengan teddy Mak Usu tu..

Tapi bila tyme jalan2 hari tu ngan kakak Mak Usu, tiba2 teringin plak nak beli teddy bear baru... Ada dua bear Mak Usu berkenan..

#1 Si Coklet :)

#2 Si Putih

Sorry ek.. Cam muka Mak Usu je lebih kat gambar tu.. Muka bear ciput jer.. hahaahahaha.. Yang mana satu ek Mak Usu nak... Urmmm.. cuma Cocot je dihati Mak Usu.. hahaha.. Cocot la nama teddy bear Mak Usu yang lama tu..hehehe.. Kesian plak kat dia nanti... hehehe...So, si coklet n si putih... Kita ambik pic sebagai kenang-kenangan je la ya.. Ada jodoh kita jumpa lagi..sobs sobs... hehehe

Ada teddy bear ke xda.. Xjadi masalah...Manja tu datang dari sifat yang dianugerahNYA.. Semestinya kita menjaga dan bersyukur dengan apa yang kita miliki...X gitu kan? 

Tapi teddy bear ni memang aset untuk seseorang perempuan la.. Mak Usu percaya kalo perempuan dihadiahkan teddy bear mesti akan cair..hhehe. Tapi ada juga la yang xsuka... :)

Apepon, Love u cocot.. Menemankan Mak Usu di saat nak beradu.. hahaha ;p;p;p

Bubye...
 

Sekeras-kerasnya...

Assalammualaikum...

Wahh... Mak Usu dilanda selsema la.. Mungkin berpanas sangt td kot... Maklumla tgk pesta hari ni.. hihihi
Mak Usu pon kurang tdo sebenarnya... Hari ni memang bekerja keras la jadi peniaga nasi lemak..Baru Mak Usu sedar bukan senang tau nak carik duit.. Kesian parent2 kita..

Dari pukul 11pm sampai pkl 3.30am baru siap sambal ikan bilis Mak Usu.. Pastu pkl 5am dah kena bgn balik.. Masak nasi n bungkuskan plak... Pastu ingat nak tdo... Tapi 10 minit macam tu kakak sulung msg lagi suruh anta nasi lemak lagi... Wahhh... Alhamdullillah dapat sambutan... Mak Usu kena la masak nasi lagi.. Bla dah pkl 10am mcm tu baru senang nak baring2... Bila baru nak melelapkan mata...

Berbunyi plak hp Mak Usu, kawan call ajak tengok pesta.. Memang mengantuk tapi kerna semangat nak tengok pesta terus g mandi..n siap2..hehehe...

Kelua je memang tyme panas la tu... Saje nak usha2 kedai jual tudung2.. N td Mak Usu n kwn terpikat dgn st shawl ni.. cantik sngt.. Tapi kecewa.. dua2 xbawa duit lebih... ahhahaa.. So, tukar program beli malam pastu pakai sama2 keesokkan...hahahaa..

Sampai je umah.. Masuk bilik terus Mak Usu tido sampai xingat dunia.. Bgn2 pon dalam pkl 6 ptg.. hehehee.. Bgn je dengar bunyi hujan.. Alamak! Program malam ni nak beli shawl batal.. aiyai.. Hope besok cerah la.. Boleh usha2 banyak lagi kedai..hehhhee.. N Mak Usu pon sebenarnya tengah usha2 hadiah yang Mak Usu nak bagi pada blogger yang bertuah untuk segmen Mak Usu yang akan datang.. Jangan ketinggaln.. :)

Kla.. Mak Usu nak merehatkan diri dulu bab besok Mak Usu nak tengok pesta lagi.. Dah janji awal2 ngan kwn.. hehehe... Maaf k bab Mak Usu xsempat lagi nak bw n follow balik.. InsyaAllah.. dah free Mak Usu akan bw n follow k.. hehehehehe..

Selamat Malam :)

p/s : Hujan buat tidur lagi syok... hehehe :)


Pesta Kabong 2011

Assalammualaikum...

Entri ni nak bagitau kat korang sume.. kampung Mak Usu ada wat pesta besar-besaran... Kalo yang dari Sarawak tu jemput2 la datang.. hehehe.. Pesta bermula hari ni 1-4 Disember dengan pelbagai aktiviti yang menarik...Tapi Mak Usu xboleh nak list bab xsure sangt...hehhee...
Ni salah satu aktiviti yang dah dijalankan petang tadi.. Pertandingan tarik tali.. Dengar2 pertandingan antara negeri Sarawak.. Bab group dari Brunei pun ada...Gambar ni Mak Usu ambik dari grouppage kampung Mak Usu.. Tadi Mak Usu ingat nak klua tapi xsempat plak.. Nak klua mlm td hujan plak... Sobs..sobs.. Esokla... hahahaha...Tapi.. tapi.. tapi...

Kalo sume penduduk kampung dok sibuk tengok2 pesta... Mak Usu n family ambik peluang ni nak berbisnes.. hehehe.. Boleh la dapat duit poket.. Mak Usu plak nak try2 jual nasi lemak.. Alhamdullillah sume bahan2 Mak Usu dah sediakan... Doakan2 semua berjalan dengan lancar k.. Mana tau nanti dapat tempahan plak.. Amin...

Mak Usu kena sediakan sendiri bahan2 dan keluakan modal sendiri.. Bab kakak sulung dah mula sibuk jaga restoran dia.. Mak n Ayah plak sibuk dengan kedai jualan diorg masing2 kat pesta.. So, nak carik duit kena berdikari la... hehehehe...

Nasi Lemak Mak Usu siap ada cop nama lagi... hahahaha... Bermula dengan sikit2 dulu, dah berjaya insyaAllah akan lebih maju...ehehhehe

Kla... Masa untuk berehat... :) Line xbrapa elok la...

Selamat malam :)

p/s: 9/10 Pintu rezeki adalah datangnya dari perniagaan...


SEGMEN | 1st Anniversary Blog Lyssasecret

Assalammualaikum...

Fuhhh... Taip tahap paling laju2 nih... Bab xnak ketinggalan segmen Cik Lyssa.. Tapi sebelum tu Mak Usu ucapkan tahniah k.. Happy 1st Anniversary untuk Blog Cik Lyssa...

Jadi, untuk pendapat Mak Usu tentang Blog Cik Lyssa ni... Blog Cik Lyssa ni memang banyak membantu blog2 lain dari segi tutorial blog.. Lagipun tutorial beliau senang difahami dan ringkas.. Blog Mak Usu ni pon banyak ikot tutorial dari Blog Cik Lyssa.. Harap Cik Lyssa akan sentiasa berkongsi dengan semua tentang tutorial yang lain lagi... Mungkin blh dikatakan tanpa Blog Cik Lyssa, xdala blog Mak Usu macam ni sekarang... Ikhlas ni taw... hehehehe.. Thank k Cik Lyssa.. Beliau memang murah hati.. :)

Jadi now dah 17.47.. Tyme for Mak Usu letak link kat entri Cik Lyssa plak... Hehehhee
Akhir kata.. Cik Lyssa..Semoga succes selalu dengan blog anda k.. Kami blogger pasti akan tumpang gembira sekali.. :)

K..Bubye

Wordless Wednesday #2

Assalammualaikum...


Hari ni Mak Usu agak kepenatan.. Fuh.. Jadi penjaga budak2 hari ni...Dah la nakal2.. 4 lelaki plak tuh..satu kawasan kot blh dengar suara Mak Usu.. Nakal sangat222.. Lain kali xmau la jaga lagi...Serik.. hahahaa...Tapi satu pengalaman yang agak agresif gak la... hahaha...

Bubye...


Salah ke berblog?

Assalammualaikum...

Hari ini memang mengembirakan Mak Usu, tapi ada sesetengah perkara Mak Usu kurang sedap mendengarnya.. Selalu dah sebenarnya, tapi kali ni Mak Usu dah agak kurang sabar.. Ini semua kerna blog ke??...Ada pendapat atau komen dan mungkin juga satu kata2 dengki yang Mak Usu sendiri kurang sedap mendengarnya... Memang komen atau pendapat dari sesetangah orang, kita boleh jadikan panduan untuk memperbaiki diri sendiri.. Tapi sebaliknya, ada juga komen2 atau pendapat yang dapat melemaskan diri ini bila cuba mendekati diri dengan blog.. Salahke berblog??

Komen: "Berblog hanya membuang masa.. Tiada faedah.. Better ko buat benda lain.. lebih berfaedah.. Lagipun aku geli la tengok bahasa2 ko kat blog.. Nak manja2 la konon.. Nak dapatkan perhatian dari orang ramai... Xyah la.. orang xkan hiraukan kita punya..."

Jawapan Mak Usu: Setiap orang ada hobi dan kesukaan masing2.. Mungkin bagi korang yang xminat mestila cakap xda faedah.. Tapi bagi kami yang minat berblog dan memperluaskan penulisan, memang banyak faedah yang kami dapat.. Cuba dulu baru tahu.. Pasal bahasa yang manja2... ade ke?? manje ke?? Macam Mak Usu cakap tadi, setiap orang juga ada gaya penulisan.. Xjadi masalah.. Bukan perhatian yang dicari tetapi perkongsian ilmu di dunia penulisan idea2 individu di blog.. :)

Komen: "Ko ingat ko cantik n comel sangt ke nak berblog.. Aku tengok orang berblog ni cantik2.. mesti ramai followers.. Tapi kalo macam ko, xda kot..."
Jawapan Mak Usu : (Amboi2.. Sabar je la..) Mak Usu berblog bukan nak carik nama n populor tapi nak berkongsi idea masing2 dnegan blogger.. Pasal cantik n comel tu.. Hurmm.. xpenting sebenarnya kot.. Mak Usu ngaku Mak Usu xla comel n cantik sangt.. Tapi ada gak followers kan...Kalo orang suka orang akan follow.. Takkan la kita nak paksa orang follow plak.. Kita berblog bukan nak bertanding paras rupa, tapi berkongsi idea walaupun hanya sekerat coretan kehidupan.. Semuanya ada pengajaran masing2... Sebenarnya tu komen orang dengki je tu kan..kan.. hehehe..

Serius Mak Usu cakap, Mak Usu memang xselesa dengan komen2 macam ni.. Tapi Mak Usu cuba ambil positif la dengan semua ni.. Setiap orang ada memmpunyai kelebihan dan kekurangan masing2.. Jadi xperlu la kita nak cemburu atau dengki dengan orang.. Cuma tindakan yang betul ialah jadilah diri sendiri..


Kan selalu orang cakap, "BE YOURSELF".. Kalo korang tengok gambar kat atas tu mesti korang faham dah kan.. Mak Usu selalu jadikan gambar ni sebagai satu motivasi dalam hidup Mak Usu... Walaupun korang bunga Merah yang dikelilingi jutaan bunga Kuning.. Jangan mudah terpengaruh dan berasa kecil.. Teruskan semangat dan yakinkan diri anda.. Jadi diri sendiri.. Ambil positif... Mungkin suatu hari nanti bunga Merah itu adalah idola jutaan bunga Kuning yang masih gah berdiri ditengah2..

Apepon Mak Usu akan tetap berblog.. Kerna blog la mengisi masa Mak Usu dengan banyak faedah daripada dok melepak pastu mngumpat... Last2 nanti memfitnah plak.. bahaya tau.. hehehe...

Setiap orang ada pendapat dan pandangan masing2.. Semua coretan ni tidak mengaibkan sesiapa.. Ini adalah dari dalam hati Mak Usu yang sekadar dikongsi kan untuk lebih tabah menghadapi perjalanan hidup ini... :) Terima kasih...

Assalammualaikum....

p/s: Jangan biarkan hasad dengki menguasi diri, hati jadi gundah gulana, jiwa tiada tenang menemannya...

Jom join BLOGLIST nurulAuni tahun 2011

Assalammulaikum...

Fuh.. Mak Usu baru kesempatan nak bukak blog.. hehehee... Tengok shoutbox..Cik NurulAuni ada jemput Mak Usu ikot Bloglist Nurul Auni tahun 2011.. Jadi, Mak Usu pon xnak la lepaskan peluang..hehehe.. Nak join, korang klik je banner chomel kat bawah ni... k..
 
Segmen ni sampai 30.11.2011 Jam 10.05 Malam...

Terima kasih Cik Nurul Auni

Jumpa next entri.. :)
 

Terima SMS cinta??

Assalammualaikum...

Wah2.. penat.. Mak Usu baru ja balik dari kenduri kawin.. Penat makan n bergaya sebenarnya...hehehe.. :p:p:p perasan kan...  Mak Usu dah xsaba nak cita ni... Ada tengok tajuk entri tu?? hot hot hot... Hahahaa...Mak Usu terima SMS wooo... tapi xtau la sapa.. ni msg dia bagi...

"28.11.2011 is my befday"
Eh, sapa plak msg ni..

Bila Mak Usu tanya sapa ni... Pastu dia reply...
"Ask ur heart who the person u love n u will know who i am..."

Wo..woo... hooo.. Terbeliak mata Mak Usu tengok msg tuh.. Sapa plak ni...Mak Usu ada sukakan seseorang ke dalam hati ni?? hurmm.. mcm xda ja.. yang lama2 mmg dah hilang dah.. pening2... pastu Mak Usu reply balik n tanya dengan garangnya... "Xkenal la.. sape ni.. jangan main2..."

N dia reply
"May I ask u. do u already have a steady bf now? i'll back soon and start a new life, start all over again. I hope u can waiting 4 me. If u cant, its ok...

Alahai.. makin pening Mak Usu dengan msg dia ni.. tertanya2 la sapa.. Mungkin orang ni saja2 kot nak mainkan Mak Usu.. So, xyah layan la... Takut... Xlama kemudian, dia msg lagi...

" Do u still love me n am be in ur heart now? When i back, i hope i can be imam for u..I realy hope..."

Halo! halo! mengada tol org ni.. ditanya xnak cakap... Argh...bia la dia bermadah.. Last msg dia...

"I still love u.. I hope u waiting me.. I not playing about heart.. We become couple again... I'll be see ur family soon.. I love u.. Assalammualaikum.... "

Argghhh! sape kah gerangan yang hantar sms cinta ni kat Mak Usu, nak kate cowok lame, seriously, mustahil dia pandai speaking macam ni.. Sms ni btl2 buat Mak Usu xleh tdo.. hahahhaa..

Cam mimpi ngeri je.. Apepon tunggu dan lihat je la.. Kan dia suruh tunggu tu... hahahaha

Ok2.. Tulah citenye...

K.. bubbye...tatataa!


p/s: Kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan..



SEGMEN MEGA BLOGWALKING DAN KENALI BLOGGER

Assalammualaikum...

Selamat petang semua.. Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah k.. Di hari mulia ni Mak Usu nak join segmen kat bawah ni.. Terima kasih kepada empunya blog NazrulEzai bab sudi jemput Mak Usu join segmen mereka.. :) Ok.. kalo korang nak join gak segmen ni.. Korang klik je banner kat bawah ni.. Semua syarat2 lengkap di entri tersebut.. :)



  • Serba sedikit pasal diri Mak Usu.. Korang sume boleh panggil Mak Usu/Fiey.. Kat sidebar sebelah kanan ni pon dah da gak tentang Mak Usu.. Anak bongsu dari 6 org adik beradik.. Berasal dari Sarawak.. Mula berblog September 2010 dan mula aktif balik September 2011.. Minat dalam bidang penulisan tetapi masih banyak benda yang perlu dipelajari dari segi bahasa.. :) Berkongsi pengetahuan adalah matlamat utama Mak Usu untuk berblog.. :) Semoga sama-sama mendapat manfaat daripadanya..


Jadi, Mak Usu tag kan segmen ni kat semua 109 followers Mak Usu k.. Hehehee.. Sama2 kita mengenali blogger2 yang lain... hehehee

Selamat berblogging.. :)


p/s: 1 Muharram detik permulaan kita semua bersatu.. :)




Maal Hijrah 1433H

Assalammualaikum... :)

Selamat malam.. hoho.. Dikesempatan ini Mak Usu nak ucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru 1433 H (1 Muharam) Samala2 kita berdoa awal tahun dan akhir tahun.. :)

#sumber dari pakcik google.. tq :)
Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram ini adalah suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan dua peristiwa penting berlaku dalam sejarah Islam. Pertama, memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Mekkah ke Madinah pada tahun 622 masihi, dan kedua, ia merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. 

Semangat Hijrah ini bukan sahaja ketika menyambut 1 Muharram tetapi ia seharusnya merupakan jalan panjang yang seharusnya dilalui oleh setiap muslim. Peristiwa Hijrah ini mempunyai seribu satu pengajaran dan entri ini hanya untuk memperingatkan diri ini dan semua yang ingin berkongsi mengenai betapa Islam itu datang dengan semangat perpaduan. Islam tidak pernah mengasingkan atau datang dengan sesiapa dalam kehidupan. Semua manusia itu sama yang membezakan mereka hanya ilmu dan amal.

Sejarah Hijrah Rasullullah yang menyatukan Muhajirin dan Ansar, yang sememangnya berlainan latar belakang malah agama. Tetapi dengan semangat memperjuangkan kebenaran maka dua kaum ini bersatu.

Jadi, bersamalah2 la kita mengambil ikhtibar kepada peristiwa lama dan berhijrah ke matlamat baru.. InsyaAllah dengan berkat doa dan usaha kita akan sentisa disayangi disisiNYA selamanya... AMIN...
Untuk itu, jom kita nyanyi sama2 lagu ni.. Dulu slalu nyanyi kat skolah... hehehehe :) Nyanyi dan hayati sekali k.. :)

Satu Muharram detik permulaan
Perkiraan tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan umat Islam
Dari kota Mekah ke kota Madinah
Atas keyakinan dan iman yang teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar bersatu
Rela berkorban harta dan nyawa
Demi menegakkan Islam tercinta
Hijrah itu pengorbanan
Hijrah itu perjuanganHijrah itu persaudaraan
Hijrah membentuk perpaduan

Oleh itu mari semua
Kita sambut Ma'al Hijrah
Tingkatkan semangat
Tegakkan syiar Islam
Untuk sepanjang zaman..


 Ok.. Jumpa lagi.. Assalammualaikum..

p/s: Semangat baru, matlamat baru yang lebih cergas dan bersih.. :)



Jumpa lagi.. :)

Assalammualaikum...

Fuuuhhh! Lama nya la baru Mak Usu dapat online.. Lappy Mak Usu buat hal lagi la.. Xtau la kenapa... Last2 nnti beli baru jela... hahahaa.. Tunggu duit jatuh dari bumi... hehehe... Rindu sangat ngan blog.. Berdebu blog Mak Usu xde orang jenguk...hehehe.. Mesti Mak Usu banyak dah ketinggalan nak baca entri yang best2... uwaa... Nak nangis pon dah guna.. Kena bersabar la.. hehehee.. Tapi xpe jugak...

Bab sekarang kan musim cuti.. so, Mak Usu pon g bercuti la.. hehehe.. 2 hari berturut Mak Usu g jalan2.. hehee.. N hujung minggu ni kazen Mak Usu plak kawen.. So, bz skit la buat kek.. Apam polkadot sebenarnya... hehehee... Nanti Mak Usu tunjukkan hasilnya k..

Mungkin dalam satu minggu ni Mak Usu xdapat online kot.. Terpaksa nak kena repair dulu lappy Mak Usu.. Insyaallah nanti Mak Usu akan online balik.. Harap korang2 sume xlupakan Mak Usu...hehehehe... Ni pon online guna lappy kakak.. Kebetulan dia g saratok.. Curik2 pakai la...hehehe...

Alahai...rindunya nak online nanti.. Apepon, bila Mak Usu dah dapat online balik nanti.. Mak Usu da suprise khas untuk blogger2... hehehehe... Jumpa nanti k...

K la.. Mak Usu nak sambung wat keje jap.. InsyaAllah ada masa Mak Usu try online lagi k... Rindu kat korang...

Bye.. Assalammualaikum..

p/s: Makin matang meniti cabaran dan menempuhi dugaan.. :)



Tentang Ini...

Assalammualaikum...

Hari ni dengan mood yang agak baik dan banyak benda Mak Usu terlepas nak buat entri.. Mak Usu akan kumpul kan semuanya dalam entri ni... hehehe.. Line kat kampung Mak Usu ni memang perlukan kesabaran..
Jadi Mak Usu akan buat entri Tentang Ini satu persatu... hehehee.. Korang baca pun mesti sabar k... Entri yang agak panjang :):)

Dating dengan Haizil Fitri...
Klik [SINI]
Sampai2 je Mak Usu kat umah abang Mak Usu.. terus nak jumpa ngan aizil.. Bla ambik gambar dia senyum memanjang jer... hehehe...Tu mak Mak Usu cakap, dia tahu kot gambar dia nak masuk kat blog...hehehe... kan dah kena perli... huhuhuhu... Love u...muaaaaaaahhhhxx!

Pentingnya makanan...
Huhuhuhu.. Balik2 dari umah abang... Perut cakap lapar plak.. Jadi Mak cakap carik tempat makan la... So, dah petang macam ni, xbanyak restoran bukak . Nak xnak g kedai yang Mak Usu xingat nama.. hehee.. restoran melayu.. Disebabkan lapa sangt Mak Usu jadi xtau nak makan ape..So dalam fikiran Nasi Goreng Kampung dan Teh O Ais Limau je la... hehehee.... Tapi... Indah kabar dari rupa...uwaaa... dah macam juri Masterchef Mak Usu...Rupa elok tapi bila makan...alamak besonye garamni!... Banyak ketulan garam yang besar2 tau.. terus xde selera nak makan... Makanan amat penting tau.. Kalo salah pilih makanan boleh membahayakan nyawa... huhuhuhu.. 

Bola...
Klik [SINI]
Sampai je umah, anak saudara Mak Usu cakap Malaysia akan bertemu Indonesia untuk final... Hahahaa.. Seperti yang Mak Usu cakap dalam entri yang lepas.. Malam ni Mak Usu akan tengok..hahaha... Harap2 Harimau Malaya kita dapat emas k... :):):) Mak Usu nak sediakan air, popcorn..hurm..apelagi ek...hahaha.. Dah macam nak tengok wayang plak... ;p;p;p;p

Doodle Mak Usu... 
Klik [SINI]
Ape macam? chomel x? Pandai x Mak Usu wat doodle..Hahahaha.. Sah nak tipu korang jer....hahaha.. Hari tu Mak Usu usha2 segmen yang Apit buat.. Jadi..alhamdullilah.. Apit pilih Mak Usu diantara 10 yang bertuah dapat doodle percuma dari dia... hehehe..Terima Kasih k Apit.. Best sngt2.. Teruja la... Doodle Mak Usu mungkin hanya satu didunia...hasil dari Apit.. Memang teror la dia wat doodle ni... Xcaya korang boleh tengok sendiri blog dia k... :):):) Klik [SINI]

Syifa..
Klik [SINI]
Apa yang Mak Usu coretkan dalam entri ni.. Mak Usu rindukan sngt2 kat Syifa.. Ayah cakap " sunyi betol la rumah ni Syifa xde... huhuhuhu" Sobs.. sobs....

Kawan2 blogger...
Khas untuk kawan2 blogger Mak Usu nak ucapkan terima kasih k kerna follow blog Mak Usu dan kalo boleh Like la pages Mak Usu gak...hehehe..:p;p;p Mak Usu akan try follow balik k.. Kadang2 Mak Usu bukak blog korang tunggu loading lambat sngt tula x terfollow.. Nanti Mak Usu try follow gak k...:):):)

Dan untuk kawan2 blogger yang pernah tag Mak Usu untuk segmen or ape2 la.. Mak Usu minta maaf kalo Mak Usu xbuat k... Kadang2 Mak Uus terlepas pandang dan line tyme tu xmengizikan... Insyaallah.. Kalo korang tag lagi Mak Usu akan cuba buat k...
Antara kwn2 blogger yang selalu tag Mak Usu...
"Ez Isaac's Official Page" - xsilap dua kali
dan lagi sorang Mak Usu xingat dah... :):):)

Jadi kawan2 blogger yang lain, korang usha2 la dua2 blog ni ye... Mak Usu pon suke tengok dua2 blog ni... Banyak entri yang menarik... :):)

Sehabis ringkas Mak Usu buat 5 entri ni... hehehee.. Terus digabungkan ke 1 entri...

Sekian, terima kasih...hehehee
Bye...

p/s: Masa yang berlalu xkan dapat diulang lagi...


Segmen: Jom Blogwalking Bersama Eiqa Azra..

Assalammualaikum...

Semalam Mak Usu telah dijemput Cik Eiqa Azra untuk ikut serta dalam segmen yang dia buat...Terima kasih k.. Jadi Mak Usu sokong awak k memandangkan ini segmen pertama beliau..


Kalo korang nak join gak korang boleh klik banner kat atas ni k.. Semua maklumat tentang segmen ni akan tertera.. :)

Jom blogwalking bersama Eiqa Azra..  Tag kat semua kwn2 blogger blh x?? hehehe

Jangan lepaskan peluang anda untuk mendapat lebih ramai kawan2 blogger dan berkongsi idea masing2.. :)

p/s: Hujan mendodoikan mata..:)