“CONTEST PERIBAHASA MELAYU by ARRA AHMAD DAN AMALINA”

Assalammualaikum..

Permulaan entri hari ni Mak Usu nak join Contest Peribahasa Melayu by Arra Ahmad dan Amalina... Satu contest agak berlainan...
Nak join jugak klik banner kat atas k.. Senang je syaratnya... :):)

Jadi peribahasa yang Mak Usu nak pertaruhkan..hihi..Macam nak pg berperang plak..Mana tau bertuah kan...

"Membujur lalu, melintang patah"
Maksud tersirat: Tidak ada halangan untuk kita lakukan sesuatu selagi mampu dan berusaha..Walau apapun terjadi matlamat harus dicapai...

Kenapa Mak Usu pilih membujur lalu, melintang patah?
Peribahasa ini antara peribahasa yang dalam maksudnya.. Mungkin jarang didengar..Tapi maksudnya boleh menggantikan perasaan kita.. Mungkin susah kita nak terangkan hasrat hati kita nak capai sesuatu matlamat kat orang..Jadi xsalah kita cakap membujur lalu,melintang patah kat orang...Ringkas dan senang..hihi.. Kalau diorang xfaham nasibla...hihi.. Kita kena hargai kembali peribahasa melayu kita.. Baru la nampak puitis kan.. Jadi, patah bukan sebarang patah, tetapi patah balik untuk atur strategi baru, supaya yang melintang jadi membujur.

Banyak lagi peribahasa lain yang best jugak maksudnya... Jom berkongsing peribahasa.. Join ramai2 k.. Mak Usu tag kat semua kawan2 blogger Mak Usu..Kalau ada yang join jangan lupa bgtau Mak Usu k.. Mak Usu nak baca... :) :)

Bye...

p/s: Cintaila bahasa kita...

13 comments:

✿Gucciey Lavender✿ said...

harapkan pegar , pegar makan padi ..

pegar=sejenis burung :)

:: Cik Nur :: said...

lepaskan batok di di tepi tangga.

batok - sejenis tempurung, yg digunakan untuk cedok air dr tempayan..

Gen2Merah said...

Tanam Tebu di telinga, tumbuh bunga raya du wajah... hehehe.

Orang yang kembang kempis hidung kena puji..

selamat petang mak usu...

Yumida said...

unik perbahasa ktk pilih kak..unik..x pnh mek dgr..tp maksudnya bagus bangat! gdluck kak..mek join juak la...gik google peribahasa tok

Kancil 8349 said...

good luck...

Hanif said...

Pribahsa ni boleh tak translate dari Cina punya komik:
Di bawa keranda, baru bercucuran air mata...
maksudnya jangan lebih2 kang aku bantai kau..hehehehe

Eza Boom Boom said...

All the best ktk :)

Mun sudi join contest kmk, sudi la kiranya join contest kmk. hihik. P, sik da paksaan la. Mun ktk suka, ktk join la k. Mekaseh. :)

cheksunnyboomboom.blogspot.com/2012/02/contest-duit-mimpi-by-yui-eza.html

Arra Ahmad said...

yea..mak usu join..kawan2 mak usu kat atas tu berbakat..suh diorang join..haha

Ummi Alesya Sofea said...

hohoho,x pndai ler mak usu oiii.. :)

Masz Sidek said...

bena kata ktk mak usu... mesti usaha ni tauk... ktk dua menang contest tok... hehehehe... ;P

fRaMe+LenSeS said...

nak bercinta dengan bahasa juga. tapi tak pandai la. hihihi. :D

jal said...

jal lompat dari contest yang sama hihihi
nice peribahasa
one more
dah follow dah pon
jom follow jal balik

http://sayagilerpurple.blogspot.com/2012/02/bisnes-paling-menguntungkan-buat-masa.html

❤nur' amalina❤ said...

terima kasih sudi join contest tok. ktk org sarawak oe? sama lha kita.